Кремлівський диктатор Путін уже розпочав війну проти НАТО: про що йдеться

За інформацією Bloomberg, кремлівський диктатор Володимир Путін уже розпочав гібридну війну проти країн НАТО і на Заході це підтверджують

Кремлівський диктатор Володимир Путін відкрив новий фронт гібридної війни на східному кордоні НАТО, організовуючи дестабілізуючі операції в Балтійському регіоні. У НАТО визнають, що, незважаючи на готовність до таких дій, вони часто виявляються на крок позаду.

Про двовимірність нинішньої війни Росії заявив президент Фінляндії Александер Стубб. З його слів, Росія веде кінетичну війну в Україні та гібридну війну на Заході, спрямовану на підрив відчуття безпеки в західних країнах. Міністерство закордонних справ Росії, як зазвичай, утримується від коментарів.

Наразі напруженість зростає на російсько-естонському кордоні біля Нарви. Наприкінці травня російські прикордонники вночі зняли помаранчеві навігаційні знаки на річці, що розділяє Естонію і територію НАТО від Росії. Естонія розглядає це як сигнал для Балтійських країн та Заходу в цілому, кваліфікуючи інцидент як провокацію та спробу дестабілізації регіону.

За даними Bloomberg, Росія та її союзник Білорусь мають спільний кордон з країнами Балтії протяжністю 3550 кілометрів. Спільний кордон Фінляндії, Естонії, Латвії, Литви та Польщі з Росією становить понад 2300 кілометрів, а з Білоруссю – ще 1250 кілометрів, що більше ніж американо-мексиканський кордон.

На думку видання, ця ситуація все більше перетворює Балтійський регіон на другий фронт у конфлікті між Заходом та Москвою. Хоча ці інциденти не дотягують до рівня звичайних атак, які могли б викликати колективну відповідь НАТО, їхня частота зросла після початку повномасштабної війни Росії проти України у 2022 році.

Росія вдається до різноманітних гібридних методів, таких як відправка мігрантів для штурму кордонів, глушіння сигналів GPS, вербування злочинців для дрібних диверсій. У відповідь Захід планує зміцнити та модернізувати східний кордон, інвестувавши в це 3,5 мільярда доларів, і попросив включити гібридні атаки Росії до порядку денного саміту НАТО, що відбудеться 9-11 липня.

За останні місяці Фінляндія та Швеція зіткнулися з порушеннями свого повітряного простору, комерційні літаки не змогли приземлитися через перешкоди у роботі GPS, а Польща затримала людей за ймовірні диверсійні дії, підтримувані Росією. ЄС також вказує на спроби Москви мобілізувати російськомовні меншини в Естонії та Латвії для створення внутрішніх конфліктів, а в Польщі Росія намагалася розпалювати напруженість між місцевими жителями та українськими біженцями.

Кремль постійно звинувачує Балтійські країни у розпалюванні війни та русофобії, використовуючи ботів для розсилання шкідливого контенту в соцмережах. Спочатку ці дезінформаційні кампанії були легко помітні через мовні помилки, але зі зростанням ролі штучного інтелекту проблема ускладнилася.

Міністр закордонних справ Фінляндії Еліна Валтонен підкреслила, що нинішня ситуація свідчить про те, що вся Європа фактично перебуває у стані війни.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що за словами Путіна його надії на переговори із Заходом не виправдалися.