Марк Рютте став новим генсеком НАТО: що про нього відомо

Чи підтримує новий генсек НАТО Марк Рютте Україну у війні проти Росії.

Колишній прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте 1 жовтня став новим генеральним секретарем НАТО, прийнявши естафету від Єнса Столтенберга, який керував Альянсом 10 років. Що відомо про Марка Рютте та чи підтримує він Україну у війні проти Росії.

Марк Рютте займав пост прем'єр-міністра Нідерландів з 2010 до 2023 року, ставши одним з найдовше працюючих прем'єрів в історії країни. Він відомий своїм поміркованим підходом до управління, прагненням до компромісу та прагматичністю в зовнішній політиці. Рютте у Нідерландах очолював ліберальну політичну силу "Народна партія за свободу і демократію" (VVD).

Від часу його перебування на посаді прем'єра, Рютте здобув репутацію європейського лідера, який виступає за зміцнення європейської співпраці, активну участь у міжнародних організаціях та підтримку демократичних цінностей. Його призначення генеральним секретарем НАТО є продовженням цієї стратегії, спрямованої на зміцнення колективної оборони Альянсу та реагування на сучасні виклики безпеки.

Як прем'єр Нідерландів, Рютте був активним прихильником підтримки України у війні проти російської агресії. Його уряд оголосив про надання значної військової та гуманітарної допомоги Києву, зокрема винищувачі F-16, обладнання та фінансову підтримку. Рютте неодноразово наголошував на необхідності посилення санкцій проти Росії та тиску на Москву через почату Путіним війну проти України. Він активно підтримував збільшення допомоги Україні на міжнародній арені та підтримував захист суверенітету та територіальної цілісності України.

Під час вступу на посаду генсека НАТО Марк Рютте заявив, що його пріоритетом буде Україна, яка "перебуває на першому місці у списку".

"Ми маємо гарантувати, що Україна переможе, як суверенна, незалежна демократична держава", - сказав Рютте.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, чому Марка Рютте називають "Тефлоновий Марк".

Також "Коментарі" писали, що Єнс Столтенберг висловив прощальну промову у які заявив, що "це була помилка".