На Заході знову говорять про членство України в НАТО: який сценарій обговорюють для України

FT пише, Україну можуть прийняти в НАТО за "західнонімецьким" підходом

Президент України Володимир Зеленський продовжує шукати різні шляхи реалізації свого плану перемоги. Водночас європейські партнери все більше приходять до розуміння, що політика щодо України потребує змін. Ключовим наступним кроком для Вашингтона може стати зобов'язання щодо членства України в НАТО, яке передбачає застосування положень про взаємну оборону за статтею 5 для тих територій України, що контролюються Києвом. Як повідомляє портал "Коментарі", про це пише "Financial Times".

Журналісти зазначають, що цей підхід часто називають "західнонімецьким рішенням". Проглядаються паралелі з Німеччиною після 1945 року, але є істотні відмінності. Німеччина була поділена після війни, яку вона сама і почала. А Україна може бути розділена через агресію Росії. Якщо для Німеччини було чітко окреслено межі окупаційних зон, то в Україні таких узгоджених ліній немає. Німеччина також мала численні західні війська на своїй території, тоді як в Україні немає західних військових.

Окуповані Росією території України зазнають насильницької русифікації, а сам Путін називає їх "новими регіонами Росії". Малоймовірно, що будь-який майбутній російський лідер мирно поверне ці території Україні, як це сталося зі Східною Німеччиною за Михайла Горбачова.

"Financial Times" пише, що західна Німеччина стала членом НАТО в 1955 році і співзасновником Європейського економічного співтовариства в 1957 році. Наразі Україна є кандидатом на вступ до ЄС, але для справжньої реалізації "західнонімецького рішення" НАТО має доповнити цей процес. Безпека – це основа для повернення українців з-за кордону, залучення інвестицій та проведення необхідних реформ для вступу до ЄС.

Незважаючи на втрату частини територій, опитування Київського міжнародного інституту соціології показало, що 47% українців готові прийняти це за умови фінансування реконструкції та членства в ЄС та НАТО.

Автори матеріалу наголошують, конкретні рішення щодо військової допомоги очікуються після президентських виборів у США.

Читайте також на порталі "Коментарі" - жодних вступів до НАТО частинами: у Кабміні поставили крапку щодо членства України в Альянсі.