Надто критично налаштована до РФ: хто заблокував обрання фон дер Ляйєн генсеком НАТО

За інформацією Welt, Шольц заблокував обрання фон дер Ляйєн генсеком НАТО через "критичне ставлення" до РФ

Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн торік розглядалася як одна з найімовірніших кандидаток на посаду генерального секретаря НАТО, але канцлер Німеччини Олаф Шольц не дав згоди на її майбутнє призначення. Як повідомляє портал "Коментарі", про це повідомляє "Welt am Sonntag", з посиланням на співрозмовників.

ЗМІ зазначає, минулого року держсекретар США Ентоні Блінкен запропонував кандидатуру фон дер Ляйєн на посаду генсека НАТО президенту Джо Байдену. Той звернувся з цією ідеєю до Шольца, але канцлер відкинув її.

"Welt am Sonntag" з посиланням на високопосадовців ЄС та дипломатів пише, що Шольц нібито вважав посаду керівника НАТО "надто важливою, щоб довірити її християнському демократу з Німеччини" (фон дер Ляйєн є членом опозиційного Християнсько-демократичного союзу).

Також серед причин називали те, що посада голови Єврокомісії для канцлера ФРН грає меншу роль, ніж генсека Альянсу, і те, що Шольц нібито вважав за мінус у довгостроковій перспективі надто критичне ставлення фон дер Ляйєн до РФ.

Крім того, ЗМІ вдалося дізнатися, що раніше в НАТО справді планували призначити наступним генеральним секретарем жінку.

Читайте також на порталі "Коментарі" - Шольца прямо спитали про постачання Taurus Україні: що відповів канцлер.

Також видання "Коментарі" повідомляло – уряди західних країн почали все частіше попереджати про можливий напад Росії на країни НАТО – такі застереження ґрунтуються на нових оцінках військового потенціалу Росії та її загроз безпеці Альянсу. Про це пише "Financial Times".