Не тільки Угорщина: спільну позицію Бухарестської дев'ятки щодо України блокувала ще одна країна

Президент Болгарії Румен Радєв заблокував спільну заяву дев'ятьох країн НАТО щодо України.

На саміті Бухарестської дев’ятки (В9) не вдалось погодити спільне комюніке щодо війни в Україні. Спочатку стало відомо, що Угорщина не підтримує деякі пропозиції у спільній заяві, однак тепер відомо, що подібну позицію має і президент Болгарії.

Президент Болгарії Румен Радев заявив, що цьогорічний саміт Бухарестської дев'ятки відрізняється від попередніх, адже країни не змогли погодити спільну декларацію.

"Це пов’язано з тим, що немає повного консенсусу щодо тексту цієї спільної декларації, особливо щодо різних поглядів на те, як досягти виходу з цієї кровопролитної війни", - сказав Радев.

Румен Радев пояснив, що його країна активно була залучена до процесу зміни спільної заяві за підсумками В9.

"В результаті була прийнята позиція, що кожна країна повинна сама і відповідно до власних можливостей вирішувати, чи і як допомагати Україні – військовою, фінансовою чи гуманітарною допомогою", – розповів Радев.

Зазначимо, що попри позицію Радева, болгарський парламент прийняв дві однозначні резолюції за відправку військової допомоги Україні. Радев заявляє, що є два шляхи закінчення війни. За першим Україна має одразу піти на мирні переговори з Росією, тоді як другий передбачає, що ці переговори відбудуться після тривалих поставок зброї, "які йдуть абсолютно в нікуди і з величезним ризиком для глобальної безпеки".

Саміт B9 – це регіональний формат консультацій і діалогу з питань безпеки за участю країн-членів НАТО, який складається з Румунії, Польщі, Литви, Латвії, Естонії, Чехії, Словаччини, Угорщини та Болгарії.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв про скандальну заяву Радева щодо війни в Україні.

Також "Коментарі" писали, що болгарський лідер почав лякати інші країни "ядерним Армагедоном".