РФ уже порушила суверенітет країн НАТО: як вони мали б реагувати

Кремль свідомо порушує повітряний простір країн НАТО і кожна країна мала б жорстко реагувати на такі дії

Росія свідомо використовує території європейських країн — таких як Румунія, Польща, Латвія, Литва та Естонія — для запуску своїх безпілотників з метою проникнення на об'єкти в Україні. Це робиться з метою продемонструвати безпорадність НАТО, заявив в ефірі Freedom політолог-міжнародник, директор Центру суспільних досліджень "Український меридіан" Дмитро Левусь.

За словами Левуся, Росія свідомо порушує повітряний простір інших країн, аби створити атмосферу страху та напруги, а також показати неспроможність НАТО та національних урядів реагувати на ці порушення.

Експерт також зауважив, що ситуація з перетином кордонів суверенних держав російськими безпілотниками залишається дивною, адже реакція Альянсу на такі порушення виглядає незрозумілою. На його думку, дискусії про те, чи варто збивати російські цілі, коли йдеться про порушення повітряного простору та суверенітету держави, не мають сенсу.

Левусь підкреслив, що відповідальність за захист своїх громадян лежить на кожній країні окремо, а не тільки на НАТО. За його словами, випадки, коли російські дрони та ракети порушують повітряний простір Польщі, Румунії чи Латвії, потребують адекватної реакції з боку цих держав. Він нагадав, що Туреччина у 2015 році збила російський літак, що порушив її повітряний простір, не узгоджуючи свої дії з НАТО, і це було правильне рішення.

"Порушення повітряного простору — це порушення суверенітету, і на це потрібно реагувати жорстко," — резюмував Дмитро Левусь.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що РФ тестує систему ППО Латвії перед ударом і в Білому домі це прекрасно знають, але мовчать.