Рютте адресував послання Путіну: про що попередив диктатора

Генсек запевнив, що Росії не залякати НАТО загрозами

Країни Заходу й надалі продовжуватимуть робити все, щоб путінський режим зазнав фіаско в Україні, а Київ вийшов із війни переможцем. Це головний меседж у посланні російському диктатору Володимиру Путіну. Як повідомляє портал "Коментарі", таку заяву генеральний секретар НАТО Марк Рютте, повідомляє Reuters.

Марк Рютте наголосив, що НАТО не залякують російські погрози. Військовий блок продовжить надавати рішучу підтримку Києву.

"Послання (російському диктатору Володимиру Путіну - ред.) полягає в тому, що ми продовжимо, ми зробимо всі необхідні, щоб гарантувати, що він не досягне свого, що Україна здобуде перемогу", - заявив Рютте.

Агентство уточнює, що генсек вимовив ці слова в понеділок, виступаючи в казармах Клей - американській базі, де знаходиться штаб-квартира нової місії, яка отримала назву "Допомога НАТО у забезпеченні безпеки та підготовки кадрів для України" (NSATU), яка поступово візьме на себе координацію західної військової допомоги Києву

Виступаючи в одному з 12 зелених наметів, у яких розміститься NSATU, Рютте звернувся до союзних військ із більш ніж десятка країн, які вже працюють над місією, які пізніше перемістяться до сусіднього ангару і будуть доповнені українськими військами.

Очікується, що загальна чисельність NSATU становитиме близько 700 осіб, включаючи військовослужбовців, розміщених у військовій штаб-квартирі НАТО SHAPE у Бельгії та у логістичних центрах у Польщі та Румунії.

На базі у Вісбадені також знаходиться американський підрозділ, який відповідає за ракети далекого радіусу дії, які Вашингтон тимчасово розмістить у Німеччині з 2026 року, щоб протистояти загрозі, яку, на думку обох країн, представляють російські ракети, розміщені поблизу Калінінграда, приблизно за 500 кілометрів від Берлін.

Під час свого першого візиту до Німеччини, як глава НАТО, Рютте привітав цей крок, який був засуджений як провокація з боку Росії та викликав гарячі дебати в Соціал-демократичній партії канцлера Олафа Шольца.

Також він заявив, що для НАТО дуже важливо мати повний спектр можливостей, необхідних для стримування російської загрози.

Читайте також на порталі "Коментарі" - у НАТО покажуть Путіну, що чекає на РФ, у разі ядерної ескалації.