Що чекає на НАТО: ЗМІ дізналися, чому погляди Байдена не менш небезпечні, ніж Трампа

Білий дім ігнорує нових членів НАТО зі Східної Європи, чим підживлює антинатівську риторику Трампа

Колишній глава Білого дому та ймовірний кандидат у президенти США від Республіканської партії Дональд Трамп висловлює антинатівські погляди, аргументуючи це тим, що європейці витрачають замало на оборону. У той же час, прихильники президента США Джо Байдена зазначають, що процвітання Америки пов'язане з європейською безпекою. Але центр тяжіння НАТО змістився на схід, і демократи не встигають за цим. Як передає портал "Коментарі", про це пише The Wall street Journal.

ЗМІ наголошує на тому, яка боротьба розгорнулася за посаду генерального секретаря НАТО. Так, позиція прем'єр-міністра Естонії Каї Каллас кинула виклик західноєвропейській загальноприйнятій думці, і її кандидатуру відкинули як надто агресивну щодо Росії. Таким чином, змагатися між собою залишилися прем'єр-міністром Нідерландів Марк Рютте та президент Румунії Клаус Йоханніс, і Байден поки що підтримує першого.

Водночас, зазначає видання, це суперечить Стратегії національної оборони Адміністрації Байдена, яка полягає у посиленні можливостей союзників. А у відсотках від валового внутрішнього продукту більшість східноєвропейських держав витрачають більше, ніж їхні західні колеги.

"Фаворитизм Вашингтона допомагає західним європейцям домінувати в НАТО через десятиліття після того, як колишні комуністичні країни почали приєднуватися до альянсу. Пройшло чверть століття з того часу, як НАТО почало розширюватися на схід, але жоден генеральний секретар і лише один заступник були громадянами будь-кого. то з нових членів. Жоден із восьми нинішніх помічників генерального секретаря НАТО не зі Східної Європи", - пише видання.

Також видання "Коментарі" повідомляло – чого бояться США: чому проти вступу України до НАТО.