Що хочуть пообіцяти США та союзники Україні на саміті НАТО: названі варіанти

Офіційні особи США та Німеччини запропонували, щоб Альянс під час саміту у липні пообіцяв, що Україна має "міст" до членства в НАТО

Незважаючи на те, що ювілейний саміт НАТО вже наближається, серед союзників НАТО все ще немає остаточного варіанта, що ж запропонувати Києву. Продовжуються обговорення щодо того, які зобов'язання надати Україні щодо вступу на майбутньому 75-му саміті Альянсу у Вашингтоні. Як повідомляє портал "Коментарі", про це йдеться в матеріалі "CNN".

Обговорення ведуться серед ключових союзників. Зокрема, європейські партнери критикують США, що вони не хочуть "заходити далеко" щодо членства України. Серед критиків – країни, що знаходяться поблизу кордону з Росією.

Офіційні особи США та Німеччини запропонували, щоб Альянс під час саміту у липні пообіцяв, що Україна має "міст" до членства в НАТО, а не "незворотній шлях". Про це у квітні заявляв генеральний секретар Єнс Столтенберг.

Один із чиновників США зазначив, що представники адміністрації Байдена не вважають, що слово "незворотній" підтримують усі країни НАТО. Йдеться, наприклад, про Угорщину. Деякі члени Альянсу неохоче вживають це слово, оскільки Україні ще потрібні демократичні та антикорупційні реформи.

При цьому, за даними видання, більшість країн Центральної Європи розчаровані двозначністю та зволіканням адміністрації Джо Байдена. Інший європейський чиновник заявив, що союзники ЄС безпосередньо лобіювали Білий дім, щоб зробити шлях України якомога чіткішим і зрозумілішим.

Чиновник зі східноєвропейської країни в коментарі CNN заявив, що США залишаються "гнучкими" перед офіційними зустрічами наступного місяця. Офіційні особи наголошують, що комюніке НАТО ще не прийнято, а питання активно обговорюється.

Читайте також на порталі "Коментарі" - Єнс Столтенберг розповів, про що говоритимуть на саміті НАТО: як це стосується України.