Столтенберг розповів те, що не міг сказати, коли був генсеком: з чим НАТО підставив Україну

Вже колишній генсек Альянсу визнав, що нерішучість партнерів дала додаткові козирі Путіну

Ненадання Україні значної військової підтримки суттєво полегшило Путіну повномасштабне вторгнення. Як передає портал "Коментарі", таке зізнання в інтерв'ю "Spiegel" зробив колишній генсек НАТО Єнс Столтенберг.

Екс-генсек заявив, що це має стати для всіх союзників уроком на майбутнє.

"Ми інвестуємо в нашу військову силу не для того, щоб вести війну, а щоб запобігти її. Інакше не тільки Росія, а й ніхто не сприйматиме нас серйозно", - додав екс-генсек.

За його словами, країни Північноатлантичного альянсу бачили, що кремлівський диктатор Путін стає дедалі агресивнішим, тому після незаконної анексії Криму зміцнили оборону.

"Вперше після закінчення холодної війни ми розгорнули бойові війська на східному фланзі Альянсу. Тому ми аж ніяк не заплющували очі", - додав екс-генсек.

Водночас навіть після того, що сталося в Україні Єнс Столтенберг, дотримується думки, що стратегію колишнього канцлера Німеччини Ангели Меркель щодо Росії була вірною.

"Було правильно спробувати побудувати найкращі відносини з Росією після холодної війни. Навіть після анексії Криму та початку бойових дій на Донбасі ми продовжували зустрічатися у Раді НАТО-Росія. Останній раз у січні 2022 року", – заявив Єнс Столтенберг.

Читайте також на порталі "Коментарі" - Україна в НАТО з окупованими територіями: Єнс Столтенберг зробив заяву, що обнадіює.

Також видання "Коментарі" повідомляло – прес-секретар Володимира Путіна Дмитро Пєсков звинуватив Єнса Столтенберга у непрофесіоналізмі.