У Франції озвучили песимістичний прогноз у разі нападу Росії на НАТО

За інформацією Politico, у Франції вважають, що НАТО не зможе відповісти на напад Росії

У НАТО розуміють, що у разі нападу зі сходу союзники зіштовхнуться з проблемами перекидання важкої техніки та військ через "адміністративну тяганину". Як повідомляє портал "Коментарі", таку заяву зробив французький генерал Бертран Тужу, пише "Politico".

Бертран Тужу висловив думку, що переміщення обладнання під час холодної війни Європою було набагато простіше. Тужу зазначив, що у випадку, якщо Росія почне напад на країни НАТО, іншим європейцям та американцям доведеться якнайшвидше перекинути війська на східний фланг.

Але на практиці це утрудняється тривалими та розрізненими адміністративними процесами, не пристосованими для переміщення техніки з інфраструктури та нестачі транспортних можливостей.

Генерал також нагадав, що на початку 2022 року Європа справді усвідомила, наскільки складним може бути процес переміщення техніки.

"Ми виявили масштаб адміністративної тяганини. В Україні йде війна, але митники пояснюють, що у вас немає потрібного тоннажу на вісь і що вашим танкам не дозволено перетинати кордон Німеччини", - сказав він.

Читайте також на порталі "Коментарі" - доктор політичних наук та політичний експерт Максим Розумний підтримує думку, що Росія може розпочати бойові дії проти НАТО, але тільки на локальному рівні, щоб уникнути застосування 5-ї статті Альянсу про колективну оборону, про це він, Зокрема, сказав в інтерв'ю Главреду.

Експерт вважає, що Москва має два основні інструменти тиску на Захід: демонстрація нездатності НАТО застосувати 5-ту статтю Альянсу і загрозу використання ядерної зброї. При цьому політолог нагадав, що окрім епізоду в Афганістані НАТО ніколи не застосовувало цієї статті. Також існують великі сумніви щодо її використання у разі приходу до влади в США Дональда Трампа, який може вимагати виконання певних зобов'язань від країн-учасниць блоку, додав Розумний.

За словами політолога, Росія продовжуватиме шантажувати НАТО, вказуючи на "недієздатність" блоку та погрожуючи ядерною зброєю.