Україна може отримати черговий "будапештський меморандум": про що мова

Членство в НАТО в обмін на території нічим не відрізняється від горезвісного будапештського меморандуму

Член Українського центру Міжнародного ПЕН-клубу Олексій Панич пояснив, що може статися, якщо Україна вирішить обміняти території на членство в НАТО, як пише The Economist.

"Що це означає на практиці? Україна укладає з РФ якусь тимчасову мирну угоду про припинення вогню. Одночасно Україна отримує запрошення до НАТО і підписує протокол вступу (Accession Protocol), в якому Україну де-факто визнано в межах територій, які вона контролює зараз. Після цього починається процес ратифікації приєднання України всіма країнами НАТО", - говорить Панич.

При цьому, за його словами, потрібно розуміти, якою буде природня реакція кремлівського диктатора Володимира Путіна.

"Цілком очевидно: поки триває ратифікація - а вона може тривати роками - знайти будь-який привід для локального порушення домовленості про припинення вогню й відвоювати в України ще бодай клаптик території, на яку, згідно зі вже підписаним протоколом вступу, поширюються "гарантії НАТО", - говорить експерт.

Тим самим Захід, за його словами, постає впритул перед тим самим вибором, якого він весь цей час щосили уникав: щойно Україна завершує процес приєднання до НАТО, і НАТО отримує формальний квиток на війну з Росією.

"Перше питання: хтось вірить, що за таких умов ратифікацію протоколу вступу України до НАТО колись буде завершено? Друге питання: хтось вірить, що західні політики і аналітики не передбачили такий сценарій? Третє і останнє питання: чим відрізняється нинішня пропозиція "членство в НАТО в обмін на території" від Будапештського меморандуму?" - запитує експерт.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що Україні можуть запропонувати членство в НАТО в обмін на території.