Головна Новини Світ НАТО Україні запропонують членство в НАТО в обмін на території: чи погодяться українці
commentss НОВИНИ Всі новини

Україні запропонують членство в НАТО в обмін на території: чи погодяться українці

Байден і Рютте, можливо, схиляються до думки запропонувати Україні членство в НАТО в обмін на території

сьогодні, 14:44 comments4882
Поділіться публікацією:

НАТО в обмін на території, це те, про що було не прийнято особливо говорити раніше в якості способу завершення війни, але тепер почало формалізовуватись, заявив політтехнолог Олег Постернак.

Україні запропонують членство в НАТО в обмін на території: чи погодяться українці

Україна НАТО

"Зрозуміло, юридично Україна від територій не відмовиться, тому розрахунок може йти про "закриття очей", адже на папері залишиться невизнання окупації, а фактично це прийдеться зробити", — вважає експерт.

За його словами, з подачі Financial Times сьогодні стало відомо, що президент США Джо Байден може дати згоду змінити статус заявки України на членство в НАТО до того, як залишить свою посаду у січні 2025 року. При цьому, додає експерт, Марк Рютте — новий генсек НАТО — зробив оптимістичну заяву щодо обов'язку НАТО зробити свою частину роботи у виконанні зобов'язань перед Україною.

В цій формулі, каже Постернак, завершення війни не має нічого сенсаційного. Ще у січні 2023 року покійний вже Кіссінджер, коли заявив, що членство України в НАТО було б доречним результатом. Крім того, колишній генсек НАТО Андерс Фог Расмуссен в 2023 році висловлював пропозицію щодо приєднання України до альянсу, але без окупованих Росією територій.

Окрім того, в західній громадській думці робився попередній фреймінг позиції . Мова йде про заяву керівника апарату генсека НАТО Стіана Єнссена у серпні 2023 рроку про те, що Київ може отримати членство в Альянсі в обмін на відмову від частини своїх територій

"У цьому складному рівнянні є поки багато невідомих. Перша — чи вдастся схилити РФ до прийняття цього факту, адже Кремль і починав війну під приводом недопущення розширення НАТО. Хоча 2024-й — не 2022-й рік і багато геополітичних обставин змінилось, включно із вступом в НАТО Швеції та Фінляндії до Альянсу", — каже Постернак.

Друга річ, за його словами, наскільки для країн НАТО став безальтернативним сценарій забезпечення вступу України. Всі притомні аналітики та експерти скажуть, що крім колективної парасольки НАТО більше не існує жодного інструменту убезпечення України від нового нападу РФ, який буде вже із урахуванням помилок вторгнення у 2022 році. Це питання не має поки що твердої і впевненої відповіді, говорить Постернак.

"Третя річ — консенсус в самому НАТО щодо вступу України. Адже є Угорщина, Словаччина, Німеччина, які раніше висловлювали застереження. Хоча, у випадку дискусії щодо вступу України до НАТО в якості компенсації за втрату територій для деяких із цих країн можливість завершення війни в регіоні стає привабливим фактором", — говорить експерт.

І ще, за його словами, потрібно розуміти, як це все сприйме український народ.

"Очевидно, що це буде референдум, бо це надзвичайно зручний спосіб зняти політичні спекуляції, яку будуть чинити опоненти чинної влади чи неофіти-політики, намагаючись вдарити по рейтингу Зеленському меседжем про втрати територій", — підсумував Постернак.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що Байден під завершення свої президентської каденції може просунути заявку на членство України в НАТО.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини