Головна Новини Світ НАТО Україна в НАТО з окупованими територіями: Столтенберг зробив обнадійливу заяву
commentss НОВИНИ Всі новини

Україна в НАТО з окупованими територіями: Столтенберг зробив обнадійливу заяву

Столтенберг вважає, що Україна може бути в НАТО вже зараз, але потрібна політична воля всіх союзників

сьогодні, 07:27
Поділіться публікацією:

Цілком реальним може бути сценарій, за якого Україна стає членом Північноатлантичного Альянсу, але не всі її території деокуповані. Як передає портал "Коментарі", таку думку в інтерв'ю Financial Times висловив колишній генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

Україна в НАТО з окупованими територіями: Столтенберг зробив обнадійливу заяву

Україна – НАТО. Фото: з відкритих джерел

Екс-генсек НАТО вважає, що існують способи вирішити проблему застосування статті 5 Північноатлантичного договору про колективну безпеку у разі України, якщо вона стане членом Альянсу з окупованими територіями.

"Завжди дуже небезпечно порівнювати, тому що жодні паралелі не є на 100% правильними, але Сполучені Штати мають гарантії безпеки для Японії. Але вони не поширюються на Курильські острови, які Японія вважає японською територією, яку контролює Росія", — навів приклад Столтенберг.

Іншим прикладом, який навів Столтенберг була Західна Німеччина, яка розглядала Східну Німеччину як частину великої Німеччини.

"У них не було посольства у Східному Берліні. Але НАТО, звісно, захищало лише Західну Німеччину", – зазначив екс-генсек.

Він наголосив, що коли є воля, є способи знайти рішення. Але потрібний кордон, який визначає, де застосовується стаття 5, і Україна має контролювати всю територію до цього кордону.

Варто уточнити, ще до того, як залишити свою посаду Єнс Столтенберг говорив, що рішення про будь-яке майбутнє членство України в Альянсі – у тому числі і з окупованими територіями – має вирішуватись усіма союзниками.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Столтенберг розкрив, яке прохання Зеленського він не зміг виконати на початку війни.

Також видання "Коментарі" повідомляло – Столтенберг розповів, у чому недооцінив Зеленського.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://www.ft.com/

Новини