Україні пропонують "німецький варіант" приєднання до НАТО: що він передбачає

Україні пропонують вступати до НАТО частинами

Україна рухається до НАТО, і цей шлях є безповоротним. Проте обговорюється можливий сценарій, за яким до Альянсу може приєднатися лише частина території, що перебуває під контролем українського уряду, повідомив в ефірі Freedom експерт аналітичного центру "Об’єднана Україна" Ігор Попов.

Попов зазначив, що ідея вступу України до НАТО після завершення війни є бажаною, але наразі не конкретизується. На даний момент наголошується на тому, що шлях України до НАТО залишається незмінним.

"Це позитивне формулювання, але воно не визначає ані умов, ані термінів", — підкреслив експерт.

За його словами, останнім часом в американських ЗМІ знову активно обговорюється так званий "німецький варіант", коли членом НАТО може стати лише та частина України, яка зараз контролюється урядом. Як приклад наводять Західну Німеччину, яка приєдналася до НАТО в 1955 році, отримавши гарантії безпеки, а після возз'єднання всієї країни весь її територіальний склад став частиною Альянсу. Хоча цей сценарій є одним із варіантів, Попов вважає, що це не єдиний і, можливо, не основний підхід, який розглядається.

Також експерт припустив, що на 25-му засіданні Контактної групи з питань оборони України можуть прозвучати конкретні терміни вступу України до НАТО.

"Насправді технічні умови Україна фактично виконала. Ми виконуємо адаптовану щорічну національну програму співробітництва, ми виконуємо всі індикатори щодо сумісності та управління збройними силами, навіть щодо калібрів боєприпасів. Заклики до реформ політичної системи — вони лунають також і в наших меморандумах з Європейським Союзом, і Україна теж періодично рухається доволі активно в цьому напрямку. Тому умови, найімовірніше, політичні, — це діалог між НАТО та Росією”, — вважає Попов.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, як у США вирішили здати інтереси України.