В Кремлі вже кусають лікті: як новий генсек НАТО вибісив Росію

Зі своїм першим візитом на посаді генсека НАТО Рютте прибув не у Вашингтон, а Київ

3 жовтня новий генеральний секретар НАТО Марк Рютте здійснив свій перший закордонний візит на новій посаді, прибувши до Києва, повідомляє офіційний сайт НАТО.

Під час візиту Рютте провів перемовини з президентом України Володимиром Зеленським, після яких відбулася спільна прес-конференція. Генсек НАТО підкреслив, що підтримка України є ключовим пріоритетом у його роботі. За його словами, приїзд до України на початку мандату був важливим для того, щоб продемонструвати світу, що НАТО продовжує рішуче підтримувати Україну.

"Це було важливо для мене – приїхати в Україну на початку мандату, щоб абсолютно чітко показати і вам, народу Україну, і усім, хто спостерігає, що НАТО продовжує підтримувати Україну. Я вважаю своїм пріоритетом і привілеєм як генсека НАТО посилити цю підтримку і забезпечити, що Україна візьме гору", – сказав Рютте.

Рютте зазначив, що одним із його головних завдань на посаді генсека буде посилення цієї підтримки, щоб Україна могла досягти перемоги у війні. Він також наголосив, що безпека України є важливою для безпеки країн-членів НАТО, адже українська боротьба за свободу відображає принципи та цінності Альянсу.

Підтримка України від союзників вже є безпрецедентною, нагадав Рютте, зазначивши, що 99% допомоги у сфері безпеки надходить саме від країн НАТО.

У свою чергу Зеленський під час зустрічі підтвердив, що для України пріоритетом у відносинах із НАТО залишається отримання запрошення до вступу в Альянс. Хоча досягнення цієї мети є складним, Зеленський висловив упевненість, що це завдання реальне, і Україна продовжить працювати над цим.

При цьому, як підкреслив у Фейсбуці політичний оглядач Ростислав Демчук, з точки зору дипломатичного етикету - жест з боку нового генерального секретаря НАТО Марка Рютте просто шикарний і дуже промовистий.

"Перший свій закордонний візит Марк Рютте здійснив не у Вашингтон, як це було зазвичай, а в столицю України Київ, де новий генсек альянсу зустрівся з президентом України Володимиром Зеленським. Це дуже яскравий і промовистий знак політичної і практичної підтримки України Північно атлантичним союзом НАТО. У Кремлі вже всі лікті кусають від злості", - відзначив Демчук.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що в Кремлі не чекають на зміну у позиції НАТО після зміни генсека.