Хто такий Мохаммед Дейф: лідер ХАМАС, війська якого напали на Ізраїль

Ізраїльські спецслужби понад чверть століття намагаються ліквідувати лідера ХАМАС Мохаммеда Дейфа. Що відомо про організатора нападів на Ізраїль.

Мохаммед Масрі, відомий як Мохаммед Дейф народився в 1965 році в таборі для біженців у секторі Газа, що був створений після арабо-ізраїльської війни 1948 року. У 1990 році він приєднався до організації ХАМАС та став її активним учасником.

У 1990-ті роки Мохаммед Дейф розпочав серію терористичних актів проти ізраїльтян. Він організовував та виконував напади, включаючи викрадення та вбивства. Також Дейф організовував напади смертників на автобуси в Ізраїлі, після чого загинули десятки мирних громадян. У липні 2002 року Дейф став верховним командувачем бригад Кассам – військове крило ХАМАС.

Після того, як Ізраїль вийшов із сектора Газа в 2005 році, Дейф розробив стратегію запуску дешевих ракет у напрямку ізраїльських міст. Ця стратегія призвела до численних обстрілів ізраїльських територій ракетами.

Мохаммед Дейф став одним з найбільш розшукуваних осіб Ізраїлем. У результаті різних спроб ліквідації, він зазнав численних поранень. Його око було втрачено в одному з нападів, а також пошкоджені рука і хребет. Дейв постійно переміщається з місця на місце, що зберігає життя. Саме через свій кочовий спосіб життя Мохаммед Масрі отримав ім’я Дейф, що арабською означає гість. У 2014 році, під час повітряного нальоту, загинули його дружина, 7-місячний син і 3-річна донька.

Кілька найближчих соратників Дейфа також були вбиті під час бойових дій у 2020 році, але головний палестинський терорист продовжує свою діяльність як лідер ХАМАС та понад чверть століття очолює список найбільш розшукуваних осіб в Ізраїлі.

Раніше портал "Коментарі" повідомляли про реакцію світу на атаку ХАМАСа на Ізраїль.

Також "Коментарі" писали про репортерку, яка вела прямий ефір з сектора Газа. Позаду неї вибухнула ракета, яка влучила у житлову будівлю.