Головна Новини Світ Близький Схід Помста Ердогану чи необхідність: РФ припиняє пасажирські авіаперельоти до Туреччини
commentss НОВИНИ Всі новини

Помста Ердогану чи необхідність: РФ припиняє пасажирські авіаперельоти до Туреччини

Координатор напряму міжнародної політики Центру політичних досліджень "Доктрина" Денис Москалик вважає, що припинення авіасполучення з Туреччиною з боку РФ носить подвійний характер

13 квітня 2021, 21:37
Поділіться публікацією:

Росія заявила, що з 15 квітня по 1 червня призупиняє пасажирські авіаперельоти до Туреччини. Офіційно — через зростання хворих на ковід.

Помста Ердогану чи необхідність: РФ припиняє пасажирські авіаперельоти до Туреччини

Туреччина. Колаж: Д. Романюк / Comments.ua

Але, якщо згадати недавній візит президента України Володимира Зеленського в Туреччину, де він тепло поспілкувався з керівником республіки Реджепом Ердоганом, враховуючи україно-турецьке співробітництво в побудові корвета, щодо ударних безпілотників Bayraktar, проєктів в авіаційній галузі, чергового підкреслення офіційною Анкарою невизнання анексії Криму Росією — усе виглядає якоюсь мірою як спроба Кремля покарати Туреччину. У тому числі, "ударами" по чутливому місцю — туристичній галузі. Чи так це? Портал "Коментарі" розбирав ситуацію з експертами.

Російський політолог, доктор історичних наук Олена Галкіна згодна з тим, що у керівництва РФ є прихильність до практики "асиметричних відповідей" і економічних воєн як частини однієї нескінченної війни.

Це знайшло відображення в так званій "Доктрині Герасимова" — зовнішньополітичній програмі, розробку якої на Заході приписують російському воєначальнику Валерію Герасимову. Вона переосмислює сучасне поняття міждержавного конфлікту, ставлячи військові дії в один ряд із політичними, економічними, інформаційними, гуманітарними та іншими невійськовими заходами.

У такому випадку експерт схиляється до думки, що заявлена причина припинення авіасполучення з Туреччиною (з метою "запобігати завезенню і розповсюдженню нової коронавірусної інфекції COVID-19 на території Росії") є основною.

"У Туреччині насправді вирує третя хвиля коронавірусу, яка майже удвічі сильніша за другу хвилю. Нині реєструється по 55 тисяч нових випадків кожного дня. Варто ж у РФ відбувається дуже повільними темпами. Наразі вакциновано лише близько 6% населення. У тій же Туреччині ця кількість удвічі більша. Тому мені здається досить розумним рішення влади РФ закрити для відвідин російських туристів Туреччину, а також Танзанію, з якої привозять південноафриканський штам", — каже Олена Галкіна.

Політексперт, кандидат політичних наук Олександр Палій вважає: те, що відбувається, — явна помста Ердогану. Втім, не лише йому. Адже Туреччина стала найпопулярнішою зарубіжною країною серед російських туристів у 2020 році. За оцінкою Асоціації туроператорів, на частку Туреччини в 2020 році припало 39,1% усіх поїздок росіян у країни далекого зарубіжжя. І це — історичний рекорд. Але тепер і Туреччина втратить серйозні кошти через відсутність російських туристів, і самі росіяни — через неможливість відпочити в звичному місці.

"Головними потерпілими будуть саме росіяни, майже півмільйона людей, які вже заплатили за путівки. Але Кремлю на людців плювати, — зазначає Олександр Палій. — Мстить Путін за те, що Ердоган дав "добро" на допуск американських кораблів у Чорне море (вони вже на підході), і за оборонне співробітництво з Україною. Туреччина досить рішуче підтримала Україну, тому що в неї свої рахунки з Росією у Сирії, в Лівії, в Карабасі. В цьому інтерес Туреччини й України серйозно збігається".

Координатор напряму міжнародної політики Центру політичних досліджень "Доктрина" Денис Москалик вважає, що припинення авіасполучення із Туреччиною з боку РФ носить подвійний характер.

"З одного боку, безумовно, є фактор розгулу коронавірусу в Туреччині, який робить такі дії виправданими. З іншого — саме тиск через обмеження туризму є традиційним засобом Росії в справі стосунків із Туреччиною. Другий фактор, враховуючи нинішні активні військово-політичні заходи Росії, є більш важливим", — підкреслює експерт.

На його думку, Ердоган не лише може, а й відповість на цей випад Росії.

"Вдповість президент Туреччини через підтримку України, а також протистояння РФ і її союзникам у Сирії", — пояснює Денис Москалик.

Нагадаємо,  президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган під час зустрічі зі своїм українським колегою Володимиром Зеленським заявив, що Туреччина дотримується принципу невизнання незаконної анексії півострова Крим. Про це повідомляє пресслужба Офісу президента.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини