На Близькому Сході розпалюються пристрасті: який ультиматум США поставили Ізраїлю

Від попереджень Вашингтон перейшов до погроз, загрожує обмежити військову допомогу

Сполучені Штати вимагають від Ізраїлю протягом наступного місяця вжити заходів для покращення гуманітарної ситуації в Секторі Газа, інакше на країну чекає серйозне обмеження військової допомоги. Як інформує портал "Коментарі", про це повідомляє "Reuters".

Зазначається, що держсекретар США Ентоні Блінкен та міністр оборони Ллойд Остін звернулися із листом до ізраїльського уряду в неділю, 13 жовтня. У ньому потрібно вжити конкретних заходів для вирішення ситуації, що погіршується, в палестинському анклаві на тлі відновлення ізраїльського наступу на півночі Сектору Газа. У разі відсутності реакції це може вплинути на політику США.

"Ми особливо стурбовані тим, що останні дії ізраїльського уряду ... сприяють прискореному погіршенню умов у Газі", - йдеться у копії листа.

У листі згадуються введені Ізраїлем обмеження, зокрема на комерційний імпорт, заборона більшості гуманітарних перевезень між північчю та півднем Сектору Газа, а також "обтяжливі та надмірні" обмеження на товари, які можуть ввозитися на територію анклаву.

"Reuters" звертає увагу, що представник Білого дому з питань національної безпеки Джон Кірбі заявив, що лист "не був загрозою", але вкотре наголосив на нагальній необхідності збільшення гуманітарної допомоги в Секторі Газа.

"Нам здається, що вони (ізраїльтяни) сприймають це серйозно", - сказав Кірбі про лист, не уточнюючи деталей.

Автори матеріалу зазначають, що лист є найчіткішим ультиматумом уряду прем'єр-міністра Біньяміна Нетаньяху з початку конфлікту в Секторі Газа, що підвищує ймовірність зміни в підтримці Ізраїлю з боку Вашингтона.

Читайте також на порталі "Коментарі" – у Пентагоні пояснили, чому над Ізраїлем готові збивати ракети, а над Україною немає.