Перша країна оголосила, що арештує прем’єра Ізраїлю

Норвегія погодилась арештувати прем'єр-міністра Ізраїлю Беньяміна Нетаньягу та інших посадовців на яких буде видано ордер на арешт.

У Норвегії відреагували на рішення прокурора Міжнародного кримінального суду Каріма Хана, який надіслав запит на арешт високопосадовців Ізраїлю, зокрема прем'єр-міністра Беньяміна Нетаньягу. Також Норвегія арештує і інших діячів, на чиє ім’я МКС видасть ордер.

Очільник МЗС Норвегії Еспен Барт Ейде прокоментував позицію своєї країни щодо ордера на арешт Нетаньягу. Міністр зазначив, що Норвегія підписала Римський статут, який є основою для функціонування Міжнародного кримінального суду, тому має підтримувати його роботу.

"Якщо він або один із лідерів ХАМАСу, яким також пред'явлені звинувачення, з'явиться в Норвегії, ми зобов'язані це зробити, згідно з міжнародним правом. Те ж саме стосується всіх країн Європи, за винятком Туреччини", – сказав Еспен Барт Ейде.

Очільник МЗС Норвегії зазначив, що у питаннях воєнних злочинів Міжнародний кримінальний суд є "найважливішим судом світової спільноти".

Крім Норвегії також Франція оголосила, що підтримує незалежність МУС в його боротьбі з безкарністю. Натомість США виступили з критикою МКС зазначивши, що суд прирівнює лідерів Ізраїлю з бойовиками ХАМАСу.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Ізраїль різко відреагував на запит до МКС щодо арешту лідерів країни. Деякі ізраїльські політики звинуватили міжнародну установу в антисемітизмі.

Також "Коментарі" писали, що Європарламент звернувся з закликом до Міжнародного кримінального суду, щоб той видав ордер на арешт президента Білорусі Олександра Лукашенка. Причиною цього є те, що білоруський диктатор учасник агресії проти України.