Головна Новини Світ Беларусь Європарламент закликав МКС видати ордер на арешт Лукашенка: що загрожує білоруському диктатору
commentss НОВИНИ Всі новини

Європарламент закликав МКС видати ордер на арешт Лукашенка: що загрожує білоруському диктатору

Європарламент визнав, що режим Лукашенка є учасником агресії проти України

14 вересня 2023, 13:40
Поділіться публікацією:

Європарламент визнав самопроголошеного президента Республіки Білорусь (РБ) Олександра Лукашенка причетним до розв'язання війни проти України нарівні з російським диктатором Володимиром Путіним – і закликав Міжнародний кримінальний суд (МКС) видати ордер на його арешт. Про що говорить це рішення? Чому прийнято лише зараз? До яких наслідків може призвести? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Європарламент закликав МКС видати ордер на арешт Лукашенка: що загрожує білоруському диктатору

Олександр Лукашенко. Фото: з відкритих джерел

Для Лукашенка ця ситуація – неприємний сигнал

Експерт програми "Міжнародна та внутрішня політика" аналітичного центру Український інститут майбутнього Ігор Тишкевич поділився таким коментарем:

"Слід звернути увагу на традиційну проблему зіпсованого телефону. Ось посилання на текст резолюції. Вона стосується режиму Лукашенка загалом. Йдеться про політичне переслідування всередині Білорусі, про боротьбу зі свободою слова, про диктатуру. І – про агресію проти України. У 16-му пункті зізначається, що режим Лукашенка є учасником агресії проти України. Перераховуються ознаки, за якими можна про це можна судити. Закликається під час створення спеціального міжнародного кримінального суду щодо розслідування агресії проти України – розширити його юрисдикцію і на Білорусь".

Щодо ордера МКС на арешт Лукашенка у існуючих справах – йдеться про притягнення його до відповідальності у зв'язку з викраденням українських дітей, наголошує Ігор Тишкевич. За той самий злочин, за який МКС видав у березні подібний ордер на арешт російського президента Путіна та омбудсмена країни-агресора з прав дитини Марії Львової-Бєлової.

"Нагадаю, що діти, яких з України вивозила Росія, приїжджали до піонерського табору в Білорусі. Притягнення режиму Лукашенка до відповідальності за це було одним із напрямків білоруської опозиції. І за допомогою литовських партнерів цього вдалося досягти (авторами відповідної декларації є саме литовські євродепутати)", – пояснює експерт.

За його словами, у декларації також закликається до посилення санкцій проти Білорусі (зокрема, кілька разів йдеться про білоруську калійну галузь), йдеться про необхідність підтримки там свободи слова, закликається розділяти білоруське суспільство та режим Лукашенка тощо…

Для Лукашенка – це все, безперечно, неприємний сигнал, вважає Ігор Тишкевич.

Декларація ЄП – це лише певний дипломатичний крок

Голова профспілки Українська незалежна фундація юристів, голова АТ "Кравець і партнери", адвокат Ростислав Кравець вважає, що ця пропозиція Європарламенту не несе особливого смислового навантаження.

"Як ми бачимо, міжнародні інституції фактично вичерпали свою ефективність. Їхні рішення мають суто декларативний характер, – пояснює експерт. – Бо не думаю, що нова декларація ЄП якось вплине на Білорусь, на російсько-українську війну. Ми потребуємо, перш за все, припинення війни, відновлення своєї територіальної цілісності, стійкого миру, компенсації збитків, повернення українців. Такими рішеннями подібного не досягти".

Зрозуміло, продовжує експерт, що Лукашенко не зможе тепер особливо пересуватися світом. Але його пересування і так фактично обмежено курсуванням між Москвою і Мінськом. З рідкісним відвідуванням країн, які не визнають юрисдикцію МКС.

"У Путіна в цьому сенсі проблеми серйозніші. Після видачі МКС у березні ордера на його арешт, фактично всі міжнародні заходи замість Путіна відвідує міністр закордонних справ РФ – Лавров. Але в цьому випадку, наголошую, скоріше йдеться про політичну заяву з боку ЄП. Та ще й зроблену більш як через півтора роки з початку широкомасштабної російської агресії, яка відбувалася, зокрема, з території Білорусі, – зазначає Ростислав Кравець. – Не секрет, що з першого дня вона активно брала участь у агресії проти України. І ми бачимо просто спробу наших так званих європейських друзів створити вид підтримки України черговим виявом "глибокої стурбованості". Замість надання ефективної допомоги у вигляді більшої кількості необхідні озброєння в короткі терміни, потужні санкції проти РФ (з відстеженням їх дотримання). А не спробою зняти частину санкцій із РФ, як намагається робити та сама марна ООН".

Тож, на жаль, констатує експерт, декларація ЄП – це лише певний дипломатичний крок. Видимість підтримки. На тлі сигналів, що все частіше йдуть (у тому числі від наших союзників) про те, що Україні варто йти на переговори щодо кремлівських лекал, не намагаючись відновити свою територіальну цілісність.

Читайте також на порталі "Коментарі" – як реагувати Україні на заклики розпочати переговори – на що сподівається Путін.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини