Спроба державного перевороту у Судані: що відбувається

Між військовими та громадянськими лідерами виникли розбіжності

Членів перехідного уряду Судану та інших громадянських лідерів було заарештовано на тлі повідомлень про військовий переворот у країні. Про це повідомляє британська телерадіокомпанія ВВС. Прем’єр-міністра Абдаллу Гамдока невідомі озброєні особи помістили під домашній арешт. Командування збройних сил країни поки що нічого не коментує, але демократичні групи закликали до вуличних протестів.


Між військовими та цивільними лідерами виникли розбіжності з того часу, як два роки тому було повалено колишнього лідера Омар аль-Башир і було створено перехідний уряд. Омар аль-Башир прийшов до влади завдяки державному перевороту та керував країною одноосібно з 1989 року. У заяві міністерства інформації йдеться, що затримання провадилися "об'єднаними збройними силами". Також повідомили, що Гамдока змушували підтримати державний переворот, але він відмовлявся це зробити.


У столиці країни Хартумі не працює Інтернет, але у соціальних мережах публікують фотографії того, як розгніваний натовп спалює шини на вулицях.


Нагадаємо, четверо міністрів, а також чиновників високого рангу зі штату Хартум заарештовано в Судані. Про це повідомили у понеділок телеканали Al Hadath та Al-Arabiya. Армія блокувала всі в'їзди до столиці та перекрила мости. Експерти розповіли виданню "Коментарі", що відбувається у Судані та чому. РФ таким чином може знову взятися за зміцнення своїх позицій у цій східноафриканській країні Координатор напряму міжнародної політики Центру політичних досліджень "Доктрина", співробітник Центру дослідження Африки Денис Москалик пояснює, що в Судані зараз відбувається військовий переворот проти цивільного уряду. Заарештовано прем'єр-міністра Абдулла Хамдука та понад 300 представників політичного керівництва та громадянського суспільства, військові намагаються придушити протести населення.