Головна Новини Світ Африка Державний переворот у Судані: що відбувається в країні й чому це грає на руку Росії
commentss НОВИНИ Всі новини

Державний переворот у Судані: що відбувається в країні й чому це грає на руку Росії

Експерти вважають, що Судан - це приклад того, що тривалий авторитарний режим не веде до стабільності, навіть якщо підкріплений нафтодоларами

25 жовтня 2021, 14:36
Поділіться публікацією:

Четверо міністрів, а також чиновники високого рангу зі штату Хартум заарештовані в Судані. Про це повідомили в понеділок телеканали Al Hadath і Al-Arabiya. Армія блокувала всі в'їзди до столиці і перекрила мости.

Державний переворот у Судані: що відбувається в країні й чому це грає на руку Росії

Державний переворот у Судані - фото: Риа-Новости

Експерти розповіли виданню "Коментарі", що відбувається в Судані і чому.

РФ таким чином може знову взятися за зміцнення своїх позицій в цій східно-африканській країні

Координатор напрямку міжнародної політики Центру політичних досліджень "Доктрина", співробітник Центру дослідження Африки Денис Москалик пояснює, що в Судані зараз відбувається військовий переворот проти цивільного уряду. Заарештовано прем'єр-міністра Абдуллу Хамдук і понад 300 представників політичного керівництва і громадянського суспільства, військові намагаються придушити протести населення.

"Ця подія є наслідком тривалого протистояння між цивільним урядом на чолі з Абдуллою Хамдуком і главою Суверенної ради Судану Абдель Фаттаха Аль-Бурханом. Боротьба тут триває з 2019-го року, коли в результаті перевороту і повалення президента Омара аль-Башира військовими був створений новий громадянський уряд, а також Перехідна Військова Рада Судану (по суті — військова хунта, яка тримала реальну владу і намагалася підпорядкувати собі уряд, орієнтований на реформи і співпрацю із Вашингтоном). Нещодавно між Суверенною Радою і урядом було досягнуто згоду про подальше майбутнє країни за посередництва США. Однак це виявилося лише політичним маневром, покликаним прикрити підготовку до перевороту", — зазначає Денис Москалик.

За його словами, американці зараз виступили проти сил бунтівників і заявили про скорочення міжнародної допомоги Судану, якщо переворот не припиниться.

"Нинішній переворот грає на руку Росії, — впевнений експерт. — Вона таким чином може знову взятися за зміцнення своїх позицій в цій східно-африканській країні. Зокрема — почати створення російської військової бази на Червоному морі. Угода про це була досягнута раніше, проте блокувалася урядом. Ну, а нова військова хунта на тлі погіршення відносин із Вашингтоном, дає Росії нові можливості".

Популізм, вихований диктаторами, вимагає простих кроків. Наприклад, зміни влади

Політолог, конфліктолог Богдан Петренко акцентує, що Судан — це приклад того, що тривалий авторитарний режим не веде до стабільності, навіть якщо підкріплений нафтодоларами. Тим більше, коли значна частина доходів, як це прийнято в мілітаристських державах, вкладається в армію, а не в соціально-економічне благополуччя населення.

"Врешті-решт, армія програє, а владі вже нема на що покластися. Це найбільша проблема всіх диктаторів", — пояснює експерт.

За його словами, відсутність ліберальних традицій, популяризація насильницьких методів, призводять до того, що в країні, навіть після усунення диктатора не встановлюється стабільність.

"Найбільш мобілізовані, найбільш структуровані створення, а разом з тим, створення, яким роками штучно нав'язувалася довіра — а ними часто є військові — мають можливість змінити владу. Чим вони і користуються, — зазначає Богдан Петренко. — Особливо, коли мова йде про погіршення соціально-економічної ситуації (близько 80% запасів нафти тепер знаходиться у відокремленому Південному Судані). Популізм, вихований диктаторами, вимагає простих кроків. Наприклад, зміни влади. Нагадаю, що переворот у Судані вже стався в 2019-му. Спроба перевороту була в минулому місяці. І ось — новий візит. Найцікавіше те, що тимчасова влада — так звана Суверенна рада — повинна була існувати лише до наступного року, до призначення нового керівника країни. Навряд чи можна розраховувати, що це — останній переворот. Думаю, в наступні 5 років мінімум, подібні спроби будуть повторюватися".

Раніше на порталі "Коментарі" — події в Гвінеї: до чого призведе спроба державного перевороту.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини