США готуються до нової війни найближчим часом: деталі

США попереджають, що Іран атакує Ізраїль найближчим часом

Білий дім переконаний, що Іран збирається напасти на Ізраїль у відповідь на вбивство політичного лідера ХАМАС Ісмаїла Ханії у Тегерані на початку цього тижня. Як передає портал "Коментарі", про це пише "Axios" із посиланням на трьох неназваних американських чиновників.

Очікується, що будь-яка відплата Ірану буде за тією ж схемою, що їх атака на Ізраїль 13 квітня, але потенційно масштабнішою. До цієї операції може приєднатися "Хезболла". Лідер ліванського угруповання Хасан Насралла також пообіцяв відповісти на операцію з ліквідації Ханії.

Видання зазначає, що адміністрація Байдена стурбована ситуацією. У Білому домі побоюються, що може бути важче мобілізувати ту ж міжнародну та регіональну коаліцію країн, яка захистила Ізраїль від попередньої іранської атаки. Вбивство Ханії сталося в контексті війни між Ізраїлем та ХАМАСом, яка викликала різкі антиізраїльські настрої у всьому регіоні.

У матеріалі йдеться, що напад у квітні було скоєно у відповідь на ізраїльський авіаудар по іранському об'єкту в Дамаску, внаслідок якого загинув високопоставлений іранський генерал. Декілька арабських країн, включаючи Йорданію та Саудівську Аравію, або допомогли збити іранські та хуситські безпілотники, або дозволили США та Ізраїлю використати свій повітряний простір для перехоплення погроз.

У середу розвідка США отримала чіткі сигнали про те, що Іран збирається вдатися до заходів у відповідь на ліквідацію Ханії. Двоє інших американських чиновників заявили, що іранцям та їхнім довіреним особам може знадобитися кілька днів на координацію та підготовку нападу на Ізраїль.

Інший американський чиновник заявив, що Пентагон і Центральне командування США проводять підготовку, аналогічну до тієї, яку вони проводили напередодні квітневої атаки. Вона включає американські військові активи в Перській затоці, Східному Середземномор'ї та Червоному морі.

"Ми очікуємо кілька важких днів", - сказав чиновник.

Натомість ізраїльська розвідка очікує, що Іран здійснить широкомасштабну ракетну атаку на Ізраїль, розкрило джерело. Представник ЦАХАЛу Даніель Хагарі заявив на прес-брифінгу в четвер, що міжнародні партнери Ізраїлю збільшили свої сили в регіоні, щоб допомогти протистояти можливій атаці.

На тлі напруженості в регіоні кілька американських та міжнародних авіакомпаній, зокрема United, Delta, Lufthansa та Swiss, оголосили, що припиняють польоти до Ізраїлю та з нього.

Читайте на порталі "Коментарі" - більше попереджень не буде: стало відомо про важливе послання від США Ірану.