США та арабські країни розпочали таємні переговори з Іраном: чого домагаються

За інформацією ЗМІ, США та арабські країни домагаються всеосяжного припинення вогню на Близькому Сході

Сполучені Штати та арабські країни розпочали таємні переговори з Іраном про всеосяжне припинення вогню на всіх фронтах у регіоні Близького Сходу. Як інформує портал "Коментарі", про це повідомляє ізраїльський телеканал 12.

У матеріалі йдеться, що Ізраїль поки що не бере участі в цій ініціативі, проте високопосадовців ізраїльських чиновників було про неї поінформовано.

Поки що неясно, як ці зусилля вплинуть на ситуацію в Секторі Газа, яка складніша за інші фронти. Причиною є намір Ізраїлю продовжувати бойові дії навіть після потенційної угоди про звільнення заручників та вимогу ХАМАСу вивести ізраїльські війська у будь-якій угоді.

"Зараз ми знаходимося в позиції сили, припинення вогню буде на наших умовах, включаючи відхід ("Хезболли". - ред.) за річку Літані та демонтаж усіх військових об'єктів "Хезболли" в районах поблизу кордону", - сказав один із високопоставлених ізраїльських чиновників.

Зазначається, що тим часом представники ліванського угруповання "Хезболла" більше не вимагають перемир'я в Секторі Газа як умову для досягнення перемир'я в Лівані.

Заступник лідера угруповання Наім Кассем розірвав цей зв'язок у своєму телевізійному виступі у вівторок, 8 жовтня, пообіцявши продовжувати підтримувати ХАМАС та палестинців у їх боротьбі з Ізраїлем.

Кассем, який став найвищою посадовцем "Хезболли" після ліквідації ізраїльтянами Хасана Насралли, заявив, що підтримує зусилля спікера ліванського парламенту Набіха Беррі щодо забезпечення перемир'я – без висування будь-яких попередніх умов.

Читайте на порталі "Коментарі" - чи може спалахнути велика війна на Близькому Сході: які сценарії. Експерти в ексклюзивному інтерв'ю нашому виданню детально проаналізували ситуацію.