Світ на порозі нової війни на Близькому Сході: США закликають Ізраїль зупинитися

В США вважають, що Ізраїль може забезпечити безпеку своїх громадян на півночі країни без відкриття другого фронту.

США застерегли Ізраїль від розгортання повномасштабної військової операції проти ліванського угруповання "Хезбола". Як повідомляє Financial Times з посиланням на Укрінформ, речник Ради національної безпеки США Джон Кірбі закликав Ізраїль уникати ескалації конфлікту, зазначивши, що є інші шляхи вирішення питання, зокрема повернення евакуйованих громадян з півночі без відкриття другого фронту.

Кірбі підкреслив, що ескалація не відповідає інтересам Ізраїлю, і це було прямо озвучено ізраїльським колегам. Президент США Джо Байден також наголосив на зусиллях його адміністрації щодо запобігання ширшому конфлікту. Під час розмови міністра оборони США Ллойда Остіна з ізраїльським колегою обговорювалося важливість дипломатичного підходу та занепокоєння щодо безпеки американців у регіоні.

Водночас прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу заявив, що тиск на "Хезболлу" продовжуватиметься, і що угруповання вже зазнало ударів, які не очікувало. Він пообіцяв, що якщо "Хезболла" ще не отримала сигнал, то отримає його найближчим часом.

"За останні кілька днів ми завдали "Хезболлі" ударів, яких вона не очікувала. Якщо "Хезболла" не отримала повідомлення, я обіцяю вам, що вона його отримає", - заявив ізраїльський прем'єр-міністр у неділю.

Нагадаємо, що "Коментарі" писали про те, як довго Ізраїль готував "пейджер-джихад" Хезболли. Ізраїльські спецслужби готували операцію з підриву пейджерів на бойовиках "Хезболли" у Лівані протягом щонайменше 15 років. Про це пише видання "ABC News", з посиланням на джерело в американській розвідці.

Повідомляється, що при плануванні атаки були задіяні підставні компанії, в яких співробітники ізраїльської розвідки та їх активи виступали як прикриття легальної компанії, що виробляла пейджери, причому принаймні деякі з тих, хто виконував цю роботу, не знали, на кого вони насправді працюють.