Таліби оголосили свою владу в Афганістані

Тепер міжнародне співтовариство перед складним вибором

Як тільки останній американський військовий літак покинув територію Афганістану, бойовики "Талібану" відсвяткували свою перемогу пострілами в нічне небо. 2 вересня вони сформували власний уряд і проголосили повну владу над Афганістаном. Про це повідомляє американський телеканал CNN.

У вівторок, 31 серпня, стоячи на злітно-посадковій смузі, офіційний представник "Талібану" Забіхулла Муджахід назвав захоплення Афганістану групою бойовиків успіхом "націоналістів" і заявив: "Ця перемога належить усім нам". Однак, ці слова лідера талібів і завершення процесу евакуації стали для багатьох афганців втратою останнього шансу на те, щоб покинути країну. За життя і безпеку тепер бояться жінки, представники релігійних меншин, представники ЛГБТК, журналісти і інші вразливих груп. Всі вони можуть постраждати через курс нової влади - закону шаріату.

Тепер міжнародне співтовариство перед складним вибором - визнати "Талібан" і взаємодіяти з афганським народом, або не визнавати уряд бойовиків і залишити афганців в ізоляції від демократичного світу. Склад уряду талібів вже відомий. На всіх постах - чоловіки.

Нагадаємо, як стало відомо, у перекладача, на ім'я Мохамед, який працював у військових США виникли труднощі з отриманням американської візи. Повідомляється, що чоловік втратив частину документів. Він зі своєю родиною намагався покинути територію країни через аеропорт Кабула, однак американські військові сказали йому, що не зможуть пропустити його дружину і чотирьох дітей. Мухамед зізнається, що тепер боїться залишати своє житло.