У Нетаньяху озвучили свої плани на Сектор Гази

Радник Нетаньяху заявив, що Ізраїль не має наміру окупувати Сектор Гази

Ізраїльські війська не планують "тривалу окупацію" Сектор Газа після війни проти ХАМАС, але при цьому Ізраїль готовий відповідати за безпеку в регіоні. Як передає портал "Коментарі", про це повідомляє CNN, з посиланням на старшого радника прем'єр-міністра Біньяміна Нетаньяху Марка Регева.

"Я думаю, що можна було б очікувати чогось більш рухливого, більш гнучкого, коли ми зможемо входити і виходити в міру необхідності, щоб впоратися з ситуацією з безпекою. Ми не говоримо про якусь окупацію Сектору Газа, що триває", - зазначив радник.

Коментуючи слова Нетаньяху про те, що Ізраїль нестиме "загальну відповідальність за безпеку" в Газі протягом "невизначеного періоду" після закінчення війни, Регев сказав, що потрібно розрізняти "присутність заради безпеки та політичний контроль".

"Коли все закінчиться, і ми переможемо ХАМАС, дуже важливо, щоб не було відродження терористичного елемента, відродження ХАМАСу. Немає сенсу робити це і просто повертатися до вихідної точки. Ізраїльські сили безпеки повинні бути присутніми, але це не означає, що Ізраїль окупує Газу, це не означає, що Ізраїль керуватиме жителями Гази", - зазначив Марк Регев.

Він наголосив, що Ізраїль "зацікавлений у створенні нових рамок, де жителі Гази зможуть керувати собою, де може бути міжнародна підтримка для відновлення Гази".

Читайте також на порталі "Коментарі" - йде п'ятий тиждень війни з нападу ХАМАС на Ізраїль і наступних жорстких дій ізраїльської армії (ЦАХАЛ). Після потужних бомбардувань Сектор Газа ізраїльтяни розпочали там наземну операцію, але не широкомасштабну, а секторально рейдами. Так, Газа повністю оточена та поділена на дві частини. Ситуація на Близькому Сході залишається напруженою, але США та інші союзники Ізраїлю, а також його опоненти намагаються зробити все, щоб конфлікт не переріс із локального до регіонального чи глобального. Про що говорить ситуація зараз? Які варіанти розвитку подій? Хто і як виявив себе вже в даному конфлікті? Що це означає для України? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.