Все-таки війна: США готують перекидання на Близький Схід додаткових бойових літаків

США хочуть допомогти захистити Ізраїль, але при цьому не створювати видимість ескалації конфлікту

США хочуть направити до Близького Сходу додаткові бойові літаки у відповідь на погрози Ірану атакувати Ізраїль. Як передає портал "Коментарі", про це повідомляє The New York Times.

Зазначається, що неназваний американський чиновник розповів виданню, що американські сили на Близькому Сході вживають "необхідних заходів" для підвищення боєздатності та захисту американських військ та союзників від будь-яких загроз з боку Ірану або угрупувань, що підтримуються Іраном.

За інформацією "NYT", питання про те, скільки американських літаків буде направлено на Близький Схід, ще не вирішено. Також таке перекидання поки що остаточно не схвалили топ-чиновники Пентагону, включаючи міністра оборони Ллойда Остіна.

Джерела журналістів зазначили, що США хочуть "якнайшвидше відправити потрібну кількість літаків", які допоможуть захистити Ізраїль, не створюючи враження ескалації конфлікту.

Читайте також на порталі "Коментарі" - Білий дім переконаний, що Іран збирається напасти на Ізраїль у відповідь на вбивство політичного лідера ХАМАС Ісмаїла Ханії у Тегерані на початку цього тижня. Про це пише "Axios", із посиланням на трьох неназваних американських чиновників.

Очікується, що будь-яка відплата Ірану буде за тією ж схемою, що й їхня атака на Ізраїль 13 квітня, але потенційно масштабнішою. До цієї операції може приєднатися "Хезболла". Лідер ліванського угруповання Хасан Насралла також пообіцяв відповісти на операцію з ліквідації Ханії.

Видання зазначає, що адміністрація Байдена стурбована ситуацією. У Білому домі побоюються, що може бути важче мобілізувати ту ж міжнародну та регіональну коаліцію країн, яка захистила Ізраїль від попередньої іранської атаки. Вбивство Ханії сталося в контексті війни між Ізраїлем та ХАМАСом, яка викликала різкі антиізраїльські настрої у всьому регіоні.