Загроза нової війни: дипломати ЄС та США проводять екстрені переговори

У ЄС та США стурбовані загрозою війни на Близькому Сході

Дипломати США та Європейського Союзу проводять термінові переговори, намагаючись не допустити загрози масштабної регіональної війни на Близькому Сході. Як передає портал "Коментарі", про це пише рейтингове видання "Financial Times".

У матеріалі йдеться, що приводом для переговорів стала ліквідація лідерів ісламських рухів "Хезболла" та ХАМАС внаслідок авіаударів Ізраїлю у Бейруті та Тегерані.

Західний дипломатичний тиск відбувається на тлі зростання побоювань щодо ширшого регіонального конфлікту, оскільки Іран та "Хезболла" пообіцяли помститися за ці напади.

Офіційні особи заявили, що переговори були зосереджені на тому, щоб переконати Тегеран або не відповідати, або провести символічні дії після того, як ізраїльські дипломати повідомили західних співрозмовників, що їхні військові не планують подальших операцій.

"З учорашнього вечора всі тиснуть на Тегеран, щоб він не відповідав і стримував це", - сказав один із західних дипломатів, який брав участь в обговоренні.

Водночас колишній старший офіцер розвідки, а нині директор Ініціативи з безпеки на Близькому Сході ім. Скоукрофт Атлантичної Ради Джонатан Панікофф зазначив, що можливість Вашингтона впливати на події, швидше за все, буде дуже обмежена.

"У найближчій перспективі реакція Ірану, "Хезболли" та ХАМАСу на смерть Шукра та Ханії підвищить ймовірність регіональної війни або повернення до атак "око за око", - сказав він.

Зазначимо, що ввечері 30 липня армія оборони Ізраїлю вдарила з авіації по столиці Лівану Бейруту. Внаслідок атаки було вбито командира угруповання "Хезболла" Фуада Шукра.

Того ж дня авіаударом у Тегерані було вбито політичного лідера ХАМАСу Ісмаїла Ханія.

Читайте також на порталі "Коментарі" - у США повідомили, що Путін підтримує розпалювання ще однієї війни.