Чи обмежить Польща пільги для військовозобов'язаних українців: у МЗС зробили заяву

Для українців, які ухиляються від призову, може бути розроблена загальноєвропейська схема

Насправді розглядається можливість обмеження пільг для українців за кордоном, які ухиляються від призову. Варшава вважає, що це має бути загальноєвропейська схема. Як повідомляє портал "Коментарі", таку заяву в інтерв'ю "The Guardian" зробив міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський.

Міністр заявив, що Україна має сама вирішити та повідомити, що робити з військовозобов'язаними чоловіками, які перебувають за кордоном. Насамперед рішення має ухвалити офіційний Київ.

"Я точно не вірю у те, що існує право людини отримувати соціальне страхування за те, що вона ухиляється від призову. Ті, хто воює на фронті, також мають права людини", - прокоментував Радослав Сікорський.

На думку глави МЗС Польщі, будь-яка схема обмеження пільг має бути загальноєвропейською, інакше заклики, що уникають, почнуть купувати пільги по всій Європі.

Читайте також на порталі "Коментарі" - зараз немає однозначної відповіді, чи держава подаватиме у розшук громадян України, які незаконно перебувають за кордоном і не оновлюють свої дані. Але це питання особливо гостре, враховуючи набрання чинності новим законом про мобілізацію, який потребує оновлення своїх облікових даних. Таку заяву в ефірі проекту Радіо Свобода "Свобода Live" зробив радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк.

Також видання "Коментарі" повідомляло – міністр внутрішніх справ німецької федеральної землі Гессен Роман Посек не відкинув можливості того, що Німеччина може допомогти Україні з поверненням військовозобов'язаних чоловіків.