Чужа мова, пошук роботи та ставлення поляків: українка поділилася досвідом перебування у Польщі

Клементина перебуває у Польщі з березня минулого року. Жінка разом із дочкою проживає та працює у місті Ополе.

40-річна Клементина із Хмельницького приїхала до Польщі на початку березня разом із дочкою-підлітком. За 11 місяців життя в Польщі в українки накопичилася велика кількість вражень та емоцій, адже життя в чужій країні завжди помітно позначається на світогляді людини, змінюючи її ставлення до багатьох речей. Про свій досвід життя за кордоном Клементіна розповіла Аніті Карвовській, журналістці відомого польського видання Wyborcza.

"Ми з дочкою приїхали до Ополе. Грошей на кілька перших тижнів життя мало вистачити, проте я відразу почала шукати роботу, розуміючи, що в Польщі ми надовго. Для початку – звернулася до місцевого Муніципального центру для біженців, який в результаті мені дуже допоміг. Перше, що потрібно було зробити, – це вивчити польську мову, інакше тут буде дуже важко адаптуватися до життя. Я пішла на безкоштовні курси для переселенців, потроху почала розмовляти та розуміти їхню мову", - каже жінка.

За словами Клементини, в Україні вона працювала на фабриці з виробництва нижньої білизни, тож і в Польщі жінка почала шукати схожу роботу.

"Центр допомоги біженцям направив мене в агентство з працевлаштування, яке, своєю чергою, направило мене на завод із виробництва автомобільних запчастин. На ньому я працюю і зараз, оператором верстата. Тут працює багато українців, бригадирка хоч і полька, але добре розмовляє українською. Це не завжди добре, адже у своєму середовищі важко вивчити польську, її потрібно практикувати", - додає вона.

Біженка зазначає, що Польща стала для неї справжнім здивуванням та відкриттям одночасно, адже вона не очікувала, що громадяни сусідньої країни нададуть таку суттєву та масштабну підтримку Україні в такий нелегкий час.

"Знаю, раніше не всі поляки добре ставилися до українців. Але зараз я бачу повну згуртованість громадян сусідньої країни щодо допомоги українцям. Я їм дуже вдячна", - підсумувала Клементіна.

Нагадаємо , раніше ми повідомляли, що мер Варшави із трьома своїми європейськими колегами відвідав Київ.