Головна Новини Світ Польща Польща запекло торгується: яка доля проекту із виробництва електроенергіє для України
commentss НОВИНИ Всі новини

Польща запекло торгується: яка доля проекту із виробництва електроенергіє для України

Проект про виробництво Польщею електроенергії для України, про який гучно заявили у липні, фактично, заморожено

сьогодні, 12:12
Поділіться публікацією:

Проект з виробництва електроенергії Польщею для України поки що не розпочався і фактично перебуває у замороженому стані. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на джерело, обізнане із ситуацією.

Польща запекло торгується: яка доля проекту із виробництва електроенергіє для України

Виробництво електроенергії для України

"За цим проектом немає нічого нового, окрім заяв, які були зроблені польською стороною ще влітку", — сказав співрозмовник видання.

При цьому відомо, що ще в липні прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск заявив про можливість виробляти електроенергію для України на польських ТЕС. План передбачав будівництво другої лінії електропередачі між Жешувом (Польща) та Хмельницькою АЕС, що дозволило б збільшити імпорт електроенергії до 1,6 ГВт. Однак Польща висунула умову – скасування Єврокомісією податку на викиди СО2 для вугільних електростанцій.

На сьогоднішній день шанси на реалізацію цього проекту мінімальні, підкреслює джерело. Причина в технічних складнощах, таких як необхідність будівництва нової лінії, а також у політичних перепонах.

Малоймовірно, що Єврокомісія погодиться скасувати податок на викиди. Крім того, для реалізації проекту необхідно змінювати правила доступу до міждержавного енергетичного перетину. Наразі доступ надається на конкурсній основі, тоді як для цього проекту потрібно буде надати постійний доступ без конкурсу, зазначає джерело.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав що є думка про те, що Польща насправді не є щирим другом України і прагматично використовує війну в Україні у своїх цілях. Як відзначають експерти, поляки віддали нам всі радянські танки і літаки. Втім, вони це зробили не тому, що поспішали допомогти Україні, навпаки, вели жорсткі торги із Британією і США, щоб по максимуму виторгувати собі заміну.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини