Стало відомо, які партії у Польщі готові сформувати уряд: хто стане прем'єром

Дуда заявив, що президенти традиційно обирають найбільшу партію, яка першою спробує сформувати новий уряд

Три найбільші опозиційні партії Польщі сьогодні заявили, що готові створити коаліцію, яка замінить чинну партію "Право і справедливість" (ПіС). Вони попросили главу держави Анджея Дуду дозволити їм сформувати уряд. Як повідомляє портал "Коментарі", про це пише "POLITICO".

"Сьогодні разом із лідерами демократичних партій ми підтвердили нашу готовність до повної співпраці та формування нової більшості в майбутньому парламенті", - зазначив лідер "Громадянської коаліції" Дональд Туск, який, ймовірно, і претендує на посаду прем'єр-міністра в країні.

Зазначається, що партія Туска "Громадянська коаліція" має отримати найбільше портфелів у новому уряді. Також на високі посади претендують представники ще двох опозиційних партій - "Третій шлях" та "Ліві".

Варто зазначити, що разом три партії мають 248 місць у нижній палаті парламенту, що складається із 460 членів. Таким чином, правляча партія "Право і справедливість" переходить в опозицію.

У матеріалі йдеться, що багато що в нинішній ситуації залежить від позиції президента Дуди, який за законом має право надати саме переможцю парламентських виборів право сформувати коаліцію, навіть незважаючи на те, що в коаліцію з партією влади "Право і справедливість" не мають наміру вступати інші гравці. . Така хода допоможе як мінімум до грудня "ПіС" залишатися у владі, після чого право на формування коаліції отримає партія, яка посіла друге місце на виборах.

Читайте також на порталі "Коментарі" – у Польщі за підсумками виборів, що відбулися 15 жовтня, до влади прийде опозиція. Незважаючи на те, що президентська партія "Право і справедливість" стала першою, набравши 36,8%, саме "Громадянська коаліція" (31,6%), швидше за все, формуватиме коаліцію з партією "Третій шлях". (13%) та "Лівими" (8,6%). У Сейм також пройшла права "Конфедерація" (6,2%), представники якої неодноразово відрізнялися проросійськими заявами. Чого чекати Україні від майбутніх політичних змін у Польщі? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.