Президент Хорватії категорично відповів про участь армії в місії підтримки України

Президент Хорватії Міланович відмовив, однак дозвіл може дати парламент

Президент Хорватії Зоран Міланович не дозволив армії країни брати участь у заходах НАТО з підтримки безпеки та підготовки України. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на інформацію, розміщену на сайті Офісу президента Хорватії.

Повідомляється, що уряд Хорватії звернувся до президента як Верховного Головнокомандувача Збройними Силами. У зверненні його попросили надати попередню згоду відправити хорватських військових у місії Північноатлантичного альянсу на підтримку України. Президент Хорватії відмовив.

Як сказано у заяві, Зоран Міланович відмовив, бо "попри величезну військову допомогу, яку отримує Україна, кінця війні не видно, але є загроза, що війна виходить за межі України". Попри це він заявив, що агресія Росії проти України є неприпустимою і це порушення міжнародного права. За його словами, Україна в цих обставинах - жертва агресії.

У заяві також пояснюється, що уряд хоче направити військовослужбовців ЗСУ в місію підтримки України, але реалізація такого рішення входить до компетенції Президента Республіки як Верховного Головнокомандувача ЗСУ, і він вирішив у межах його конституційні повноваження не давати попередньої згоди на рішення про участь військовослужбовців ЗСУ в такій місії, яка потенційно може бути шкідливою для національних інтересів Республіки Хорватія.

Відповідно до Конституції, уряд може попросити хорватський парламент проголосувати за запропоноване рішення, і якщо запропоноване урядом рішення отримає підтримку двох третин членів парламенту, рішення набуде чинності.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Україні запропонували членство в НАТО за певних умов.