Блок зупинить будь-які перевороти: Росія повідомила, як боротиметься із заворушеннями в Казахстані

Путін заявив, що зупинить казахські заворушення

Президент Росії Володимир Путін у понеділок, 10 січня, звинуватив у насильницьких заворушеннях в Казахстані руйнівні внутрішні та зовнішні сили і заявив, що очолюваний Росією військовий альянс ОДКБ не дозволить повалення урядів своїх членів на території колишнього Радянського Союзу. Про це повідомляє Reuters.

На онлайн-зустрічі лідерів ОДКБ під час відеодзвінка Путін заявив, що введення військ ОДКБ не дозволило збройним групам підірвати основу влади в Казахстані.

"Звичайно, ми розуміємо, що події в Казахстані - це не перша і далеко не остання спроба втрутитися у внутрішні справи наших держав ззовні", - сказав Путін.

Тисячі людей були затримані, а деякі громадські будівлі були спалені під час масових антиурядових протестів минулого тижня.

"Заходи, вжиті ОДКБ, чітко показали, що ми не дозволимо розгойдувати ситуацію вдома і не дозволимо відбутися так званим "кольоровим революціям"", – сказав Путін, маючи на увазі кілька відомих колишніх радянських повстань у Росії за останні два десятиліття.

Путін сказав, що контингент ОДКБ буде виведений після завершення його місії і коли президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв вважатиме, що вони більше не потрібні.

Путін надав допомогу після виступу Токаєва, хоробрість якого він високо оцінив. Лідер Казахстану заявив, що порядок відновлено, але "полювання на терористів" триває.

"Загроза державності Казахстану виникла не через спонтанні протести та мітинги щодо цін на паливо. А через те, що ситуацією скористалися деструктивні внутрішні та зовнішні сили", – сказав Путін.

Як повідомляли раніше "Коментарі", США вимагають від Казахстану вирішення проблеми мирним шляхом.