Головна Новини Світ США США вимагають від Казахстану вирішення проблеми мирним шляхом: чому Захід проти військової допомоги Росії
commentss НОВИНИ Всі новини

США вимагають від Казахстану вирішення проблеми мирним шляхом: чому Захід проти військової допомоги Росії

США шукають відповіді від Казахстану щодо потреби у російських військах

10 січня 2022, 12:00
Поділіться публікацією:

Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив у неділю, 9 січня, що Вашингтон шукає відповіді від казахстанських офіційних осіб щодо того, чому їм потрібно закликати очолювані Росією сили безпеки для врегулювання внутрішніх заворушень. Про це повідомляє Reuters.

США вимагають від Казахстану вирішення проблеми мирним шляхом: чому Захід проти військової допомоги Росії

Протести в Казахстані - фото з відкритих джерел

"У нас є реальні питання про те, чому вони вимушені просити допомоги в організації, в якій домінує Росія. Ми просимо роз’яснення щодо цього", — сказав Блінкен в інтерв'ю в ефірі CNN "Стан Союзу", додавши, що Казахстан повинен мати можливість впоратися з протестами мирним шляхом. 

Влада Казахстану заявила в неділю, 9 січня, що стабілізувала ситуацію в країні після найсмертоноснішого спалаху насильства за 30 років незалежності, а війська очолюваного Росією військового альянсу охороняли "стратегічні об'єкти".

Минулого тижня Росія ввела війська, а уряд Казахстану санкціонував використання смертельної сили для придушення заворушень.

"Наказ про стрілянину, якщо він існує, є неправильним і має бути скасований", — сказав Блінкен в ефірі ABC "This Week".

Блінкен заявив у п'ятницю, що Казахстану може бути важко позбутися російських військ, що викликало гнівну відповідь Росії.

"Один з уроків недавньої історії полягає в тому, що як тільки росіяни опинилися у вашому домі, іноді дуже важко змусити їх піти", – сказав Блінкен.

Росія гнівно відповіла в суботу, 8 січня, заявивши, що Сполучені Штати повинні подумати про власне втручання в такі країни, як В'єтнам та Ірак.

"Якщо Ентоні Блінкен так любить уроки історії, то йому варто врахувати наступне: коли американці у вашому домі, буває важко залишитися в живих, не бути пограбованим чи зґвалтованим", – йдеться в повідомленні російського МЗС у Telegram.

У міністерстві заявили, що розміщення в Казахстані було законною відповіддю на запит Казахстану про підтримку з боку Організації договору про колективну безпеку, союзу колишніх радянських держав, до складу якого входить Росія.

Як повідомляли раніше "Коментарі", голова дипломатії Євросоюзу Жозеп Борель заявив про готовність ЄС допомогти у врегулюванні кризи у Казахстані.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини