Донос як російська "національна забава"

Недовіра один до одного стимулюється владою Росії, адже тоді ліквідується здатність населення до організованого протесту

Розквіт доносів у Росії ще попереду. Проводити прямі аналогії з доносами 1930-х років не варто: тоді воно було продиктоване переважно матеріальними, як варіант, кар’єрними причинами, зараз масовим явищем стали донощики “від щирого серця”. Про це сказав російський журналіст, соціолог Ігор Яковенко у прямому Телеефірі, пишуть "Коментарі".

“Це справді особливе соціальне явище. Воно дуже ініціюється владою… Мабуть, більш ніж пів століття в Росії, в Радянському Союзі стукацтво було надзвичайно ганебним явищем. Донощику — перший батіг, така приказка ходила. І стукач був людиною надзвичайно нешанованою, огидною людиною. Наразі донощики пишаються своїм ремеслом”, — коментує Яковенко.

На його думку, для боротьби з інакодумством сучасній Росії цілком вистачає наявного репресивного апарату, держава ініціює та заохочує доносництво з іншої причини.

“Держава дуже сильно зацікавлена в тому, щоб замазати людей, громадян тим, щоб вони доносили один на одного, тому що це сприяє знищенню залишків якоїсь самоповаги в населенні Росії… Доносництво — це та отрута, упорскування якої у суспільну свідомість ліквідує усілякі можливості до самоорганізації. Тобто люди мають одне одному не довіряти. Люди повинні стукати один на одного”, — пояснює гість ефіру.

За словами Ігоря Яковенка, отруєння цією отрутою ліквідує здатність населення до організованого протесту на той випадок, якщо підтримка режиму силовиками ослабне.

Нагадаємо, йшлося на порталі "Коментарі" і про те, що Кремль впритул наблизився до запровадження в Росії офіційної ідеології.

Як писали "Коментарі", Звинувачений у держзраді Віктор Медведчук заговорив про "геноцид Донбасу" і налякав світ ядерним апокаліпсисом.

Читайте також на шпальтах "Коментарів" - коли в Росії можливі протести і чи можливі взагалі.