Головна Новини Світ Росія Коли в Росії можливі протести і чи можливі взагалі
commentss НОВИНИ Всі новини

Коли в Росії можливі протести і чи можливі взагалі

Когнітивний дисонанс, що поширюється у росіян, виливається у подвійний ефект

12 квітня 2023, 16:25
Поділіться публікацією:

У Росії довіра до системи знижується внаслідок репресій проти відомих людей і водночас посилюється страх росіян. Таку думку в Телеефірі висловив політтехнолог Аббас Галлямов, пишуть "Коментарі".

Коли в Росії можливі протести і чи можливі взагалі

Передумови для протесту в РФ є, але ситуація навряд чи вибухне найближчим часом

На його думку, репресії щодо таких людей, як Алла Пугачова або Лія Ахеджакова, вносять когнітивний дисонанс у сприйняття пересічних росіян.

“Це все вносить той самий когнітивний дисонанс. Просто вплив виходить двоякого плану. З одного боку, звичайно ж, довіра до системи знижується внаслідок усіх цих речей, і людям загалом такі речі не подобаються. Але з іншого боку, вони починають боятися ще більше. Мовляв, якщо вже там Пугачову так можуть, то чого вже там із нами, простими смертними… Тож треба забитися у свій кут і мовчати. Якщо вимагатимуть, значить, підтакувати, ну, можливо, тоді пронесе, переживемо. Але, загалом, давній такий інстинкт виживання за часів репресій або в непевні часи, він, звичайно, зараз у росіян прокидається”, — сказав Галлямов.

Політтехнолог вважає, що мобілізація відіграла важливу роль у запиті росіян на мир. Політолог додав, що після початку мобілізації в РФ відчутно впала кількість росіян, які вважають, що треба воювати проти України до переможного кінця.

“Навіть нинішня офіційна соціологія, яка, звісно ж, дуже сильно, з урахуванням фактора репресій і тотального страху, спотворює реальну картину суспільних настроїв, навіть вона зафіксувала таку різку зміну співвідношення сил між людьми, які, по суті, вже в м’якій формі кажуть: годі, навоювалися, давайте до мирних переговорів переходити. Тобто це така м’яка форма антивоєнних заяв про свою позицію порівняно з людьми, які підтримують війну”, — сказав Галлямов.

Поки що впевненості, що ситуація вибухне вже зараз, немає, хоча передумови для цього є, додав політолог. На його думку, у другу хвилю мобілізації вже призиватимуть трохи менш лояльних росіян або тих, хто зміг ухилитися раніше.

Йшлося на порталі "Коментарі" і про те, що Кремль стягує на фронт останні боєздатні підрозділи.

Писали "Коментарі" також, що РФ використовує ПВК "Вагнера" для взяття Бахмута, щоб мінімізувати втрати армії.

Читайте також на шпальтах "Коментарів" — Україна готує 40-тисячну штурмовубригаду для контрнаступу.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини