Друзі "відморозилися" від Путіна: лідери яких країн не приїхали на саміт БРІКС

Такі відомі друзі Путіна як президенти Бразилії та Сербії відмовилися їхати до Путіна на саміт БРІКС і вигадали причини такого кроку

У Кремлі заявили, що під час завершального дня саміту в Казані у форматі БРІКС очікується участь представників близько 40 країн. БРІКС — це міжнародна організація, до якої входять найбільші за територією та населенням країни світу. Її вважають одним із головних геополітичних конкурентів "Великої сімки". До засновників блоку належать Бразилія, Росія, Індія, Китай і Південна Африка. Також до організації нещодавно приєдналися Єгипет, Ефіопія, Іран та Об'єднані Арабські Емірати.

Очікується, що на саміті в Казані будуть присутні лідери країн СНД, делегації з Азії, Африки, Близького Сходу та Латинської Америки, а також керівники низки міжнародних організацій. Президент РФ Путін планує провести двосторонні переговори з гостями, серед яких буде й президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган.

Водночас президент Бразилії Луїз Інасіо Лула да Сілва скасував свій візит до Росії через травму голови.

Президент Сербії Александар Вучич повідомив Путіну, що не зможе бути присутнім через "різні причини", але відправить чотирьох урядовців на саміт. Президент Куби Мігель Діас-Канель також не приїде через масові блекаути та ураган у країні. Його теж представлятимуть міністри.

Наслідний принц Саудівської Аравії Мохаммед ібн Салман відсутній на саміті, замість нього буде міністр закордонних справ. Попри запрошення, Саудівська Аравія досі офіційно не приєдналася до БРІКС. Якщо б це відбулося, країни блоку контролювали б близько 44% світового виробництва сирої нафти.

Серед потенційних кандидатів на вступ до БРІКС фігурує Індонезія, однак президент Джоко Відодо повідомив, що країна вирішила не поспішати з подачею офіційного запиту на приєднання. На саміті Індонезію представлятиме міністр закордонних справ. Також на цей момент не планують вступ до БРІКС Вірменія та Казахстан.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що на саміт БРІКС прибув голова уряду Індії Наренда Моді і розсипався в похвалах цій організації.