Фінляндія б'є на сполох: до яких небезпечних дій вдалась Росія

Тіньовий флот РФ, який перевозить російську нафту може створити небезпеку у Балтійському морі.

Після запровадження Європейським Союзом санкцій на російську нафту, Росія почала активно використовувати так званий "тіньовий флот" для транспортування нафти через Балтійське море. Журналістське розслідування фінського видання Yle виявило, що ці судна перебувають у критичному стані, часто не застраховані та становлять серйозну загрозу для екології та судноплавства в регіоні.

У міжнародних водах поблизу естонського Вііністу, на відстані 60 кілометрів від Таллінна, регулярно стають на якір десятки російських нафтових танкерів, що очікують на вхід до портів Усть-Луга та Приморськ. За даними розслідування, з січня по травень 2024 року через Фінську затоку пройшло близько 600 танкерів з російською нафтою, і 280 з них належала до тіньового флоту. Це судна, які перевозять російську нафту, що підпадає під санкції Заходу. Вони можуть мати лише страхування, видане Росією, або не мати його взагалі. Більшість з них, це танкери віком понад 15 років, які класифікуються як "для ремонту" або "списані".

Крім того, 11 танкерів потрапили до чорного списку. Якщо судно потрапляє до чорного списку, це означає, що воно перебуває в настільки поганому стані або має настільки серйозні недоліки, що його заборонено використовувати.

Експерти попереджають, що через російські танкери тіньового флоту існує значний ризик розливу нафти в Балтійському морі. Поганий технічний стан танкерів, відсутність страхування та слабкий контроль за дотриманням правил судноплавства можуть призвести до екологічної катастрофи. Однак зупинити рух російських танкерів складно, оскільки вони пливуть міжнародними водами, а держави, під прапорами яких зареєстровані ці судна, не втручаються.

Центр досліджень енергетики та чистого повітря (CREA) у Гельсінкі підрахував, що з початку війни в Україні і до середини 2024 року Росія транспортувала майже 340 мільйонів тонн нафти чи нафтопродуктів через Балтійське море на суму понад 220 млрд євро.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Саудівська Аравія планує збільшити виробництво нафти. Таким чином загальна ціна на нафту знизиться, що створить проблеми для РФ.

Також "Коментарі" писали, що Данія попереджає про небезпеку тіньового флоту РФ.