Головний "гаманець" Кремля став найзбитковішою компанією Росії

Згідно з рейтингом, Газпром очолив список найбільш збиткових компаній Росії

Найбільша корпорація РФ ПАТ "Газпром" за підсумками 2023 року вперше за 25 років отримала рекордний чистий збиток у розмірі $6,1 млрд (583,1 млрд рублів) і стала збитковою компанією Росії. Як повідомляє портал "Коментарі", про це свідчать дані рейтингу російського Forbes.

У матеріалі видання йдеться, що у першому півріччі 2024 року Газпром уже вийшов на чистий прибуток у розмірі майже $12 млрд (1,1 трлн. рублів). Водночас російське пропагандистське інформагентство ТАРС раніше писало, що у першій половині 2024 року російський Газпром отримав збиток на суму $5,56 млрд (480 млрд рублів).

Цікаво, що на другій позиції рейтингу російського Forbes – Амурський газохімічний комплекс – спільне підприємство російського "Сібур Холдінг" та китайського Sinopec. Старт виробництва на підприємстві перенесли на 2027 рік. Причина у західних санкціях, які заважають із постачанням необхідного західного обладнання.

Зазначається, що топ-п'ятірці найбільш збиткових російських компаній також виявилися Ozon ($450 млн. чистих збитків), Об'єднана авіабудівна корпорація Ростеха ($360 млн. чистих збитків) і соціальна мережа VK ($360 млн. чистих збитків).

У рейтинг збитковості російського Forbes також числиться вугільна компанія "Міжріччя" ($340 млн чистих збитків), Московський метрополітен ($320 млн чистих збитків), російське державне "Агентство зі страхування вкладів" ($310 млн чистих збитків) та пивоварна компанія "Балтика" млнчистих збитків).

Читайте також на порталі "Коментарі" - посли Євросоюзу 2 жовтня погодили новий режим санкцій, орієнтований на російські гібридні погрози. Про це у X (Twitter) повідомив редактор "Радіо Свобода" з питань Європи Рікард Джозвяк.

Журналіст зазначив, що механізм набуде чинності наступного тижня.

"Новий механізм санкцій ЄС проти гібридних дій Росії схвалено послами країн-членів Євросоюзу", – повідомив Джозв'як.