Головний страх Кремля: назвали зброю, якої Росія може боятися найбільше

Деякі називають це «ядерним варіантом»

Оскільки західні уряди погрожують Росії пакетом безпрецедентних санкцій, спрямованих на те, щоб утримати президента Володимира Путіна від наказу про вторгнення в Україну, є один захід, який, здається, вселяє страх у серце Кремля: відрізати країну від глобальної банківської системи. Про це повідомляє CNN.

Останніми тижнями американські законодавці висловили припущення, що Росія може бути вилучена з SWIFT, високобезпечної мережі, яка з’єднує тисячі фінансових установ по всьому світу.

Високопоставлені російські законодавці відповіли, що постачання нафти, газу та металів до Європи припиняться, якщо це станеться.

"Якщо Росію відключити від SWIFT, то ми не отримаємо [іноземну] валюту, але покупці, в першу чергу європейські країни, не отримають наші товари — нафту, газ, метали та інші важливі компоненти", — сказав віцеспікер Верховної палати російського парламенту Микола Журавльов, повідомляє державне ЗМІ ТАСС.
Що таке SWIFT?

Товариство всесвітньої міжбанківської фінансової телекомунікації було засновано у 1973 році та зараз використовується більш ніж 11 тис. фінансовими установами для надсилання захищених повідомлень і платіжних доручень. Не маючи глобально прийнятої альтернативи, це є важливою системою для глобальних фінансів.

Вилучення Росії зі SWIFT зробило б майже неможливим для фінансових установ відправлення грошей у країну або з неї, створивши раптовий шок для російських компаній та їх іноземних клієнтів, особливо покупців експорту нафти та газу, номінованого у доларах США.

"Відключення припиняє всі міжнародні транзакції, спричинить волатильність валюти та спричинить масовий відтік капіталу", — написала торік у статті для Московського центру Карнегі Марія Шагіна, запрошений співробітник Фінського інституту міжнародних справ.

Якщо виключити Росію з SWIFT, її економіка скоротиться на 5%, за оцінками колишнього міністра фінансів Олексія Кудріна у 2014 році.

SWIFT базується у Бельгії та керується правлінням, яке складається з 25 осіб, включаючи Едді Астаніна, голову правління Центрального розрахункового центру контрагентів Росії. SWIFT, який описує себе як "нейтральне підприємство", зареєстровано згідно з бельгійським законодавством і має відповідати нормам ЄС.

Що станеться, якщо Росію усунуть?

Існує прецедент вилучення країни зі SWIFT.

SWIFT відключив іранські банки у 2012 році після того, як Європейський Союз наклав на них санкції через ядерну програму країни. За словами Шагіної, Іран втратив майже половину надходжень від експорту нафти та 30% зовнішньої торгівлі через відключення.

"SWIFT є нейтральним глобальним кооперативом, створеним і функціонуючим на колективну користь своєї спільноти. Будь-яке рішення про введення санкцій проти країн або окремих організацій приймається виключно компетентними державними органами та відповідними законодавцями", - йдеться у заяві організації.

Неясно, наскільки союзники США підтримують подібні дії проти Росії. За словами Шагіної, найбільше втратять США та Німеччина, якщо Росію відключать, оскільки їхні банки є найбільш частими користувачами SWIFT, що спілкуються з російськими банками.

Прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон заявив депутатам, що його уряд обговорює можливість заборони Росії SWIFT зі Сполученими Штатами.

"Немає сумніву, що це була б дуже потужна зброя [проти Росії]. Я боюся, що насправді її можна розгорнути лише за сприяння Сполучених Штатів. Ми обговорюємо це", - сказав Джонсон.
Контрзаходи Росії

Останніми роками Росія вжила заходів, щоб притупити травму, якщо її вилучать зі SWIFT.

Москва заснувала власну платіжну систему SPFS після того, як у 2014 році на неї наклали санкції Заходу після анексії Криму на початку того ж року. За даними центрального банку Росії, SPFS зараз налічує близько 400 користувачів. За словами Шагіної, 20% внутрішніх переказів наразі здійснюються через SPFS, але розмір повідомлень обмежений, а операції обмежені робочими днями.

Нова китайська транскордонна міжбанківська платіжна система, або CIPS, може стати іншою альтернативою SWIFT. Також Москва може бути змушена вдатися до використання криптовалют.

Але це не привабливі альтернативи.

"SWIFT - це європейська компанія, асоціація багатьох країн-учасниць. Щоб прийняти рішення про відключення, потрібне єдине рішення всіх країн-учасниць. Рішень США і Великобританії однозначно недостатньо. Я не впевнений, що інші країни, особливо ті, чия частка торгівлі з Росією є великою у балансі, підтримають зупинку", - сказав Журавльов.

Як повідомляли раніше "Коментарі", Джо Байден заявив, що розгляне персональні санкції проти Володимира Путіна.