Гутерріш зганьбився в Казані: радо приймав частування росіян

Гутерріш прибув у Казань на саміт БРІКС

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш прибув до Казані для участі у саміті БРІКС, повідомила прес-служба парламенту Татарстану. В аеропорту його зустріли голова Держради Татарстану Фарід Мухаметшин та мер Казані Ільсур Метшин.

При цьому російські пропагандисти опублікували кадри того, як генсек ООН із задоволенням їсть коровай та татарський чак-чак із рук дівчини в "національному російському вбранні" із кокошником в аеропорту Казані.

Перші повідомлення про можливу участь Гутерріша в саміті з'явилися на початку місяця, однак офіційно його присутність підтвердили лише 22 жовтня.

Прес-служба Генсека ООН повідомила, що під час візиту до Казані Гутерріш висловить свої відомі позиції щодо війни в Україні та наголосить на необхідності справедливого миру, заснованого на міжнародному праві, Статуті ООН та її резолюціях. Крім того, за словами його заступника, Гутерріш продовжить роботу над відновленням безпечного судноплавства в Чорному морі.

Генсек ООН планує зустрітися з світовими лідерами, які беруть участь у саміті, включно з президентом Росії Володимиром Путіним. Більшість країн БРІКС зберігають нейтральну позицію і не приєднуються до санкцій проти Росії.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що міністр закордонних справ Андрій Сибіга різко відреагував на візит генсека ООН Гутерріша на саміт БРІКС до Казані. Він заявив, що такі дії генсека підривають репутацію ООН та не сприяють встановленню миру. При цьому в Україні звернули увагу, що Гутерріш влітку відмовився відвідувати саміт миру, який пройшов у Швейцарії. При цьому в ООН відреагували на критику Києва. Там заявили, що позиція ООН щодо війни в Україні залишається незмінною, а візит на саміт БРІКС є частиною "стандартної практики". Окрім того, експерти розповіли, чому генсек ООН поїхав до Казані.