Хто замінив Шойгу: що відомо про нового міністра оборони РФ Андрія Бєлоусова

Хто такий Андрій Бєлоусов, якого російський диктатор Володимир Путін призначив новим міністром оборони Росії.

На третій рік повномасштабного вторгнення в Україну у Міноборони РФ буде новий керівник. Володимир Путін пропонує призначити на цю посаду Андрія Бєлоусова, а його попередник Сергій Шойгу очолить Радбез. Після повідомлень Путіна, ці рішення має затвердити Рада Федерації.

65-річний Бєлоусов відомий як вчений-макроекономіст. Почав свою кар’єру з прогнозиста та аналітика, а згодом став радником прем’єр-міністрів Примакова та Степашина. Потім працював у Міністерстві економічного розвитку, був міністром економічного розвитку в уряді Медведєва, працював помічником президента РФ з економічних питань і повернувся в уряд як перший віцепрем'єр у 2020 році.

Як вказує ресурс The Insider, Бєлоусов був активним членом круглих столів у Москві ще 20 років тому, а економіст і професор Чиказького університету Костянтин Сонін описує нового міністра оборони РФ, як "компетентного".

"Рідкісний клас компетентних і державницьких економістів старшого покоління. Я б сказав, занадто компетентних, щоб бути обраними в Російську академію наук. У той час як інші макроекономісти старшого покоління, як правило, зосереджувалися на загальних спостереженнях, нечітких і необґрунтованих, Бєлоусов оперував реальними цифрами. В той час тільки іноземні консультанти та центри молодих економістів робили це в Москві на належному якісному рівні", - говорить Сонін.

Бєлоусов закликав до імпортозаміщення в Росії, щоб розвивати внутрішній попит, а також був прихильником відрахувань надприбутків з великих компаній в бюджет РФ. Його позиції були відкинуті у 2018 році, проте після повномасштабного вторгнення, Кремль використав його ідеї щодо імпортозаміщення, а податок на надприбутки приніс бюджету РФ у 2023 році 300 млрд рублів.

The Insider зазначає, що Бєлоусов рівно дистанційований від усіх груп в уряді і не має своєї команди, проте він довірена особа Путіна, якому можна доручити повний аудит військових витрат. Крім того, Бєлоусов повна протилежність Шойгу - він максимально закритий і замкнутий.

Своєю чергою Інститут вивчення війни вказує, що зміни в російському уряді та перестановки у Міністерстві оборони РФ означають, що Путін остаточно вирішив готуватись до довготривалої війни в Україні.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що військовий назвав головну причину прориву росіян на Харківщині.

Також "Коментарі" писали, що США визнали помилку, яка призвела до втрат на війні в Україні.