Конфлікт у М'янмі: лідер хунти просить Росію про військову допомогу

Один з лідерів хунти М'янми запропонував Росії "вивчити правду" про ситуацію в країні та надати військову допомогу у боротьбі за владу.

Керівник найбільшої в М’янмі "Союзної партії солідарності та розвитку" Кхін Ї звернувся до Росії, яку закликав визнати військовий конфлікт в країні "тероризмом". Крім того, Ї попросив допомоги у Москви, щоб знищити прихильників уряду, який був повалений у 2021 році.

Кхін Ї в інтерв'ю російським пропагандистським ЗМІ заявив, що спецслужби РФ, які займаються тероризмом могли б взяти участь у військовому конфлікті в М'янмі.

"Те, що відбувається, необхідно сприймати не як внутрішні політичні розбірки, а як тероризм. Якщо ви визнаєте це тероризмом, то ваші відомства та органи, які займаються боротьбою з тероризмом, можуть приєднатися до нас і разом досягти наших поставлених цілей", - заявив Кхін Ї.

Події, які відбуваються у М'янмі верховний комісаріат з прав людини ООН класифікує, як громадянську війну. Попри це Кхін Ї запевняє, що прихильники поваленого уряду загрожують не лише владній хунті, але й мирному населенню М'янми.

За його словами, в останні роки питання нацбезпеки у всьому світі часто переходять до регіональних та глобальних конфліктів. Через це, Кхін Ї запропонував Росії "вивчити правду" про ситуацію в М'янмі та підтримати хунту, яка знаходиться при владі.

У червні 2024 року партія Кхін Ї "Союз солідарності та розвитку" підписала угоду про співпрацю з партією "Єдина Росія". За словами одного з лідерів м'янмської хунти, вони планують спільно боротись проти тероризму, західного "неоколоніалізмому" та санкцій.

Нагадаємо, що у 2021 році в М’янмі стався військовий переворот. 1 лютого армія оголосила про захоплення влади, затримавши президента та лідерів керівної Національної ліги за демократію. Хунта заявила, що переворот був відповіддю на нібито "фальсифікацію" парламентських виборів 8 листопада 2020 року. За даними ООН до 20204 року у конфлікті було вбито понад 5 тис. людей, ще 26 тис. були заарештовані.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що після масових заворушень прем'єрка Бангладеш втекла з країни, а протестувальники захопили урядові будівлі.