Лавров зробив нову божевільну заяву: РФ "повністю готова" до арктичної війни з НАТО

Лавров заявив, що країна готова "захищати свої інтереси у військовому, політичному та оборонно-технологічному плані".

Росія готова до потенційного конфлікту з НАТО в Арктиці, заявив міністр закордонних справ Сергій Лавров, передає Politico.

"Ми спостерігаємо, як НАТО посилює навчання, спрямовані на можливі кризи в Арктиці. Наша країна повністю готова захищати свої інтереси як у військовій, так і в політичній та оборонно-технологічній сферах," — підкреслив Лавров.

Ця заява є черговим прикладом військової риторики Кремля, який неодноразово погрожував застосуванням сили проти НАТО і його союзників, зокрема, можливістю ядерного конфлікту.

Арктика — це найпівнічніша точка планети, де території належать восьми державам: Норвегії, Швеції, Фінляндії, Данії, Канаді, США, Ісландії та Росії. Всі ці країни, за винятком Росії, є членами НАТО.

Після вторгнення Росії в Україну Фінляндія приєдналася до НАТО у квітні минулого року, а Швеція стала членом альянсу в березні цього року, що збільшило кількість країн-учасниць НАТО до 32.

Лавров також наголосив, що "Арктика не є територією НАТО", і зазначив, що такі країни, як Китай і Індія, також мають інтереси в регіоні.

Раніше один із російських посадовців попередив, що Фінляндія "першою постраждає" у разі війни між Росією та НАТО.

У лютому Росія припинила свою участь в Арктичній раді — міжурядовому форумі, який об'єднує арктичні країни. Це стало відповіддю на бойкот, оголошений іншими учасниками після початку російської агресії проти України. Однак деяка співпраця в цьому форматі була частково відновлена.

Нагадаємо, що "Коментарі" писали про те, що Лавров поскаржився на нові санкції від США проти російської пропаганди. Очільник МЗС РФ Сергій Лавров заявив, що Сполучені Штати застосувавши нові санкції проти Росії "перевершили" антиутопічні твори Джорджа Орвелла. Таким чином Лавров відреагував на санкції США проти російських пропагандистських ЗМІ.