Нормальна практика: у Держдумі спробували пояснити масштабний збій у роботі Телеграму

У Росії заявили, що, можливо, ведеться певне доналаштування, яке й викликало масштабний збій у роботі Телеграму

Як заявив заступник голови комітету Держдуми з інформаційної політики, інформаційних технологій та зв'язку Андрій Свинцов, масштабний збій у роботі Telegram у Росії міг статися через "доналаштування" у самій компанії або через дії Роскомнагляду, який тестує критичну інфраструктуру разом із силовиками. У самому Роскомнагляді масштабний збій у рунеті пояснили DDOS-атакою.

"Це можуть бути різні причини. Перша, це те, що для російського сегменту компанія веде якесь доналагодження у зв'язку з тим, що законодавство всередині Росії і поза і сильно відрізняється. У Росії є законодавство, яке вимагає видаляти будь-який контент, розміщений на території країни, і, відповідно, така донастройка можлива. Наприклад, вона автоматично щось блокуватиме. Можливо, у ручному режимі. Проте не повністю весь месенджер, а лише ті пости або ті канали, які порушують чинне федеральне законодавство. Ну а другий варіант – можливо, що Роскомнагляд разом із правоохоронними органами теж тестує якісь певні елементи критичної інфраструктури, яка дозволяє точково щось блокувати чи сповільнювати трафік", – сказав Свинцов.

За його словами, такі тести з боку правоохоронної та наглядової системи – "нормальна практика".

Без таких тестів неможливо зрозуміти, наскільки ефективно працюють ті чи інші вузли. Тобто вона стосується будь-кого: і операторів зв'язку, і телебачення. Будь-які системи – газові, трубопровідні. Усі системи вимагають час від часу якогось перезапуску, оновлення або просто тест на критичні вразливості", — сказав Свинцов.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що 21 серпня у роботі Telegram стався масштабний збій. Багато росіян перестали працювати і мобільна, і десктопна версії месенджера. У користувачів не завантажувалися канали та повідомлення.