Очікування і реальність: Чим лякає Росія світ

Шойгу вчергове пригрозив ескалацією у відповідь не безпрецедентну підтримку України військовою технікою різного ґатунку

Кремль вчергове погрожує Україні та світові високотехнологічною зброєю, але її досі ніхто так і не бачив. Центр стратегічних комунікацій зібрав і оприлюднив усе "обіцяне" країною-терористкою з її реальним озброєнням, пишуть "Коментарі".

Глава Міноборони РФ Сергій Шойгу днями вкотре пригрозив "непередбачуваним рівнем ескалації" після низки заяв різних країн про надання Україні різних видів зброї. Отож, чим і як Росія обіцяла відповісти на різноманітні перетини "червоних ліній", і що з цього вийшло насправді.

Очікування РФ: У 2015 році на красній площі урочисто представили найновіший танк Т-14 "Армата". Коментатор параду тоді заявив: "Невдовзі він стане основним бойовим танком ЗС РФ".

Реальність: ЗСУ регулярно підбивають російський танковий мотлох і трофеять його. "Армат" в Україні досі ніхто не побачив.

Очікування РФ: Росія розробила винищувач 5-го покоління Су-57, який "не має аналогів у світі".

Реальність: В Україні регулярно збивають чомусь радянські штурмовики Су-25, розроблені понад 40 років тому. А винищувачі "5-го покоління" так і не з’явилися в небі.

Очікування РФ: Розроблено лазерний комплекс "Пересвєт" "за новими фізичними принципами", який нібито може збивати все, що летить.

Реальність: На даху МО РФ у Москві замість "Пересвєту" встановили системи ППО "Панцир" на колісному шасі.

Очікування: Коли ж Росія щось запропонує щось, крім поставок "гарматного м’яса" та погроз влаштувати "нову Хіросіму"

Реальність: Мобілізовані з батьківщини Шойгу – Туви – скаржаться на побиття бойовиками "народної міліції ДНР" на Донбасі. Справа дійшла настільки далеко, що цілий губернатор Туви Владислав Ховалиг заявив, що направив на Донбас своїх представників і готує звернення до МО РФ з проханням розібратися в цьому інциденті.

Очікування: Начальник Генштабу ЗС РФ Герасимов взяв ситуацію під свій контроль і наводить порядок.

Реальність: Він так само не контролює донецькі ресторани, як і стан свого "війська". Тому саме російські губернатори відправляють на Донбас делегатів, щоб ті на місці розбиралися з проблемами "чмобіків", яких Шойгу мобілізував для Герасимова.

Очікування: "Чмобіки", які вижили під час "бойового хрещення" українським вогнем, мали б воювати далі або, принаймні, передавати свій досвід виживання наступним партіям "гарматного м’яса".

Реальність: Підрозділ мобілізованих із Самарської області, який потрапив під обстріл у Макіївці (через, нагадаємо, "високу стільникову активність", за версією МО РФ), нікому не потрібний. Тим, хто вижив, довелося дві доби "виживати де і як доведеться, бо командування не могло зібрати та вивезти особовий склад у безпечне місце".

Читайте також на порталі "Коментарі" - Кремль пішов "шукати щастя" в Африку: У чому інтерес.