Головна Новини Світ Росія Кремль пішов «шукати щастя» в Африку: У чому інтерес
commentss НОВИНИ Всі новини

Кремль пішов «шукати щастя» в Африку: У чому інтерес

Останні кілька десятиліть Москва намагається активно впливати на політичну ситуацію в Африці. А в останні місці просто педалює наміри співпраці

8 лютого 2023, 15:22
Поділіться публікацією:

Глава російського МЗС Сергій Лавров поїхав уже вдруге з початку року вдався до дипломатичного турне країнами африканського континенту. Сьогодні він у Судані. Примітно, що під час попередньої поїздки деякі африканські держави відмовилися приймати Лаврова, пишуть "Коментарі".

Кремль пішов «шукати щастя» в Африку: У чому інтерес

Свого часу Радянський Союз використовував Африку для розширення комуністичного табору, а путінська Росія — для отримання дешевих ресурсів та політичних зисків. Останнє стало особливо важливим для Кремля від початку повномасштабного вторгнення в Україну. Адже Африка — це чверть голосів в ООН. Тому Москва активно шукає підтримки держав регіону. І в окремих випадках, як, наприклад, у ПАР, знаходить. Вплив Кремля на цьому континенті відбувається не тільки через авторитет РФ, а за допомогою інвестицій, постачання зерна та зброї.

Під час візиту Лаврова міністр закордонних справ Пандор сказала, що вимагати від Росії вивести війська з України було б “примітивно та інфантильно”. Лавров повторив популістський рашистський наратив про те, що війна нібито йде для захисту від “русофобської та фашистської України, яку підтримує Захід” і покликана “врятувати мирних громадян і не допустити створення прямих загроз безпеці Росії на її кордонах”.

"Та ще й додав неправдиву заяву про те, що Європа та її партнери наполягають на воєнному вирішенні війни, заважаючи дипломатичним зусиллям”, — йдеться у блозі верховного представника ЄС із закордонних справ та політики безпеки Жозепа Борреля на сайті дипломатичної служби ЄС.

Однак далеко не скрізь Москва досягає успіху. Під час попереднього турне Сергія Лаврова  дві країни відмовилися навіть приймати російського міністра. Про це заявив голова української дипломатії Дмитро Кулеба. Про які саме країни йдеться — він не повідомив. Проте відомо, що запланований візит до Ботсвани тоді чомусь не відбувся. Крім того, Гана та Мавританія вкрай незадоволені діяльністю одіозної ПВК “Вагнер” у регіоні. Це може демонструвати поступове падіння впливу Москви на Африку.

“Це, в принципі, сигнал. Ще вчора здавалося, що РФ беззастережно домінує в Африці, всюди відчиняються двері та всі з обіймами їх приймають. А тут раптом починаються проблеми. Ну, таке життя. Бувають проблеми не лише на воєнному фронті, але й на дипломатичному фронті”, — заявив Кулеба.

У своїх спробах заручитися міжнародною підтримкою Москва не цурається використовувати навіть найнижчі методи – не пропускаючи українське зерно. Приміром, розслідувачі ВВС виявили масовану піар-кампанію з дискредитації Києва у франкомовних країнах Африки. До речі, окрім Лаврова, на континент поїхав і Олександр Лукашенко. Він подарував трактор президенту Зімбабве. За словами експертів, все це потрібно Росії лише для того, щоби підтримувати ілюзію лідерства.

Поки Росія втрачає позиції в Африці, Україна зміцнює співпрацю з країнами континенту. Київ розробив стратегію розвитку відносин із державами Африки, глава української дипломатії Дмитро Кулеба відвідав п’ять країн регіону, а глави африканських держав провели 18 телефонних розмов із президентом Володимиром Зеленським.

Як писали раніше "Коментарі", Росія намагається купити підтримку африканських країн та отримати голоси на Генасамблеї ООН. Путін пропонує цим країнам інвестиції на пільгових умовах, експорт продовольства та постачання зброї.

 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

000

8 лютого 2023, 15:55

Розпродаж (до кінця тижня)! Норвежська Термобілизна для українських холодів (лише 690 грн.)------> https://e.vg/ntech


Новини